Onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide gelanceerd

Onlangs is Van Gogh Worldwide gelanceerd, een digitaal platform waarop kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890) wordt samengebracht. Het is het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het linked art datamodel publiceert.

Het RKD – Nederlands Instituut voor KunstgeschiedenisVan Gogh Museum en Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide. Zij beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Daarnaast bundelen zij specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. Zij werken bij de realisatie van het platform samen met een groot aantal deelnemers waaronder musea, particulieren en onderzoeksinstellingen, in het bijzonder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Informatie tot in detail

Op het platform worden nu nog de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland: ruim 1000 schilderijen en werken op papier. Van alle werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe hij het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Zo kan de bezoeker iedere afbeelding tot in detail bestuderen.

Binnen de website is het eenvoudig naar bepaalde werken te zoeken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook zijn de zoekresultaten te filteren op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase, die begint in 2021, voegt het ook de werken uit collecties in het buitenland toe. In totaal zijn er zo’n 2.000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Linked art datamodel

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als linked data wordt gepubliceerd en door middel van het gebruik van thesauri op elkaar wordt aangesloten. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het linked art datamodel publiceert.

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.