Onderzoek onder AI-professionals wereldwijd: ‘Bestaande AI-regelgeving ontoereikend’

Een derde van de Europese AI-professionals stelt dat de directie de risico’s en kansen van kunstmatige intelligentie niet begrijpt. Dit blijkt uit onderzoek van Dataiku en Databricks onder senior AI-professionals bij grote ondernemingen wereldwijd naar de status van onder andere Generative AI, ROI van AI-tools en AI use cases.

Het onderzoek laat zien dat Europese AI-professionals Generative AI vaker beschouwen als een revolutie die de manier waarop we werken zal veranderen (29 procent) dan professionals in de VS (23 procent). En dat zij vaker duidelijke processen hebben om AI-projecten succesvol te implementeren en in gebruik te nemen (57 procent) dan hun Amerikaanse collega’s (43 procent). De Europese ondervraagden zijn echter ook van mening dat de bestaande AI-regelgeving ontoereikend is: iets minder dan de helft is het ermee eens dat er meer regelgeving nodig is voor AI, en een derde antwoordt niet te geloven dat bedrijfsleiders de risico’s en voordelen van AI goed begrijpen.

Perceptie en implementatie

De resultaten afkomstig van Europese respondenten maken deel uit van een wereldwijd onderzoek onder ‘data leaders’ in diverse ondernemingen en bedrijfstakken, dat Dataiku samen met Databricks heeft uitgevoerd. Het vond plaats in juni 2023 om de adoptie en perceptie van kunstmatige intelligentie te onderzoeken. De respondenten zijn verdeeld over de volwassenheid van AI: bijna de helft (48 procent) geeft aan bezig te zijn met het integreren of uitbreiden van data science en AI, terwijl 51 procent nog in de experimentele fase zit of AI aan het opzetten is.

Opvallend is dat de implementatie van AI niet gelijk opgaat met het meten van de waarde ervan. Bijna twee op de vijf (37 procent) dataprofessionals geven aan dat ze de waarde van data science en AI-initiatieven met consistente kaders verantwoorden of AI op dezelfde manier op de balans opnemen als andere strategische initiatieven. In tegenstelling tot 55 procent van de respondenten die een inconsistent volgsysteem gebruiken of resultaten alleen op soms of op niet representatief registreren.