Nu de vraag naar fysieke boeken daalt, met name bij wetenschappelijke bibliotheken, is een centraal depot uit efficiencyoverwegingen aan te raden. Logistieke wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een wiskundig model ontwikkeld dat laat zien dat de totale kosten dalen wanneer leveringen via het centrale depot lopen in plaats van rechtstreeks tussen bibliotheekvestigingen. Het onderzoek vloeit voort uit het onderzoeksprogramma Cross-chain order fulfilment coordination for internet sales dat mede door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Vereniging van Openbare Bibliotheken is gefinancierd.
Bij een dalende vraag naar boeken kan de totale voorraad, verdeeld over het boekendepot en de decentrale vestigingen, dalen en daarmee ook de voorraadkosten. De extra kosten die met het verzenden en retourneren gepaard gaan, zijn uiteindelijk lager dan deze vermindering in voorraadkosten en de kosten voor het nee verkopen en het laten wachten van de klant.
Het centraal depot geeft de bibliotheeklocaties een mogelijkheid om voorraad te delen en voorraad voor weinig gelezen exemplaren af te stoten zodat de boeken nog steeds beschikbaar blijven voor de klant. Dit geeft ruimte op de locaties om nieuw assortiment te introduceren of bijvoorbeeld de retailformule in openbare bibliotheken verder te ontwikkelen.
Verder lezen
Gerlach van der Heide doet op www.informatieprofessional.nl/bijdragen uitgebreid verslag van dit onderzoek.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen