OCD roept erfgoedinstellingen op deel te nemen aan impactmeting open cultuurdata

Open Cultuur Data (OCD) wil meer inzicht krijgen in het hergebruik en bereik van open cultuurdata in Nederland. De organisatie nodigt erfgoedinstellingen daarom uit om mee te doen met een eerste overkoepelde meting op basis van openbare gebruikersstatistieken van Wikimedia Commons en Europeana.

OCD wil graag weten welke Nederlandse cultuurinstellingen open cultuurdatasets op Wikimedia en/of Europeana delen. Instellingen die hun dataset(s) aanmelden, worden geholpen met het analyseren en vergelijken van gebruiksstatistieken. Datasets kunnen tot uiterlijk 30 oktober worden aangemeld via https://nl.surveymonkey.com/s/OCD-Open-Inventarisatie. Deelname duurt tussen de 5 en 10 minuten.

Deelname aan deze inventarisatie stelt OCD in staat cultuurinstellingen meer inzicht te geven in de impact (hergebruik en bereik) van hun datasets binnen Wikipedia en de portal van Europeana. Ook kan de impact ervan zo in een bredere kader worden geplaatst. Hoe meer instellingen aan deze inventarisatie bijdragen, hoe completer het inzicht in de impact van Nederlandse open cultuurdatasets zal worden. Naast de metingen op basis van statistieken van Wikimedia Commons en Europeana zal Open Cultuur Data onder meer metingen doen via de OCD API en algemene best practices publiceren over impactmeting van open cultuurdata. OCD streeft naar een zo compleet mogelijk beeld, zodat het erfgoeddomein inzicht krijgt in de impact van open cultuurdata.

In november staat de eerste nulmeting via Wikimedia Commons gepland. Uitgangspunt is dat de metingen vervolgens regelmatig uitgevoerd worden. Zo ontstaat inzicht in de impact van open cultuurdata over een langere periode, zowel voor de Nederlandse cultuursector als geheel, als voor de specifieke open cultuurdatasets van individuele instellingen.

Meer informatie is te vinden op de website van OCD.