OB Brugge en CORES starten EHBO-project voor oude boeken

Historische boekencollectie wordt gecontroleerd en gerepareerd.

Erfgoedcollecties laten leven veronderstelt dat ze in goede gezondheid verkeren. Dit gebeurt door toe te zien op preservering, conservering en restauratie. Een belangrijke stap in dit proces is het verwerven van inzicht in de fysieke toestand van de individuele handschriften en boeken (schaderegistratie) en conserverende handelingen of kleine restauraties toe te passen op objectniveau.

Deze beide componenten maken deel uit van een project dat dit voorjaar van start gaat in de Openbare Bibliotheek Brugge. Het betreft een algemene controle en eerste conservering van de historische boekencollecties van de bibliotheek in samenwerking met CORES, het competentieplatform dat de opleiding van ‘Restauratievakman van boeken en archief’ verzorgt.

In een eerste fase, die loopt van 6 februari tot half mei, worden circa 1.250 oude boeken nagezien. Een evaluatie van de eerste fase moet duidelijk maken of ook in de toekomst op deze manier kan worden verder gewerkt.

De controle zal bestaan uit vier onderdelen: het droogreinigen, de beknopte beschrijving van de materiële staat (schaderegistratie), het uitvoeren van een lederbehandeling en waar mogelijk het toepassen van een boeken-EHBO-behandeling. Bij het reinigen worden de boeken stofvrij gemaakt en losse deeltjes in zakjes opgeborgen. De beknopte schaderegistratie gebeurt in het kader van verdere behandeling. Hierbij worden in eerste instantie drie categorieën gehanteerd.

De lederbehandeling bestaat uit het aanbrengen van een aangepaste leerdressing, rekening houdend met de staat van het boek en de andere kenmerken van de band. Dit dient onder veilige omstandigheden te gebeuren, met gebruik van een zuurkast.

Boeken-EHBO, ten slotte, bestaat uit bescheiden reparaties en restauraties van vaak voorkomende schadegevallen (bijvoorbeeld de rug los) die binnen een kort tijdsbestek kunnen worden gerealiseerd. De uitvoering gebeurt door studenten van de lopende CORESopleiding en door vier personeelsleden van de Openbare Bibliotheek Brugge. De coördinatie en begeleiding geschiedt vanuit CORES.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen