‘Nog weinig gedaan met AI, wel groot vertrouwen in digitale transformatie’

Vierentwintig procent van de organisaties geeft aan op dit moment nog geen gebruik te maken van artificial intelligence en machine learning. Zestien procent hiervan zegt wel de mogelijkheden van de technologieën te verkennen. Ook op het gebied van workflow automation valt er voor een kwart nog wat te behalen: zij maken momenteel geen gebruik van de technologie.

Dit blijkt uit onderzoek van Unit4, ERP-leverancier voor mensgerichte organisaties, onder 250 respondenten. Gevraagd naar de uitdagingen die werknemers en beleidmakers komend jaar zien qua bedrijfsstrategie, noemt 38% de verouderde technologieën en processen. Daarnaast is 24% bang dat concurrenten sneller zullen innoveren dan zij en ziet 34% een uitdaging in het gebrek aan communicatie tussen teams. 

Van de ondervraagden heeft 89% (redelijk) veel vertrouwen in het digitaletransformatiebeleid van hun organisatie. En een digitaletransformatiestrategie lijkt bij alle organisaties ingeburgerd: geen enkele respondent geeft aan dat zijn of haar bedrijf niet zo’n strategie heeft. Alleen hebben momenteel lang niet alle organisaties hun strategie zodanig op orde dat zij goed op veranderingen kunnen in spelen. Zo geeft 26% aan wel met verwachte veranderingen te kunnen omgaan, maar niet met veranderingen die ze niet zien aankomen.