NMVW doneert 1.500 afbeeldingen aan Wikimedia Commons

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) heeft ruim 1.500 afbeeldingen van Indonesië aan Wikimedia Commons geschonken. De donatie betreft beelden van de periode 1945-1950; alle hebben een relatie met de strijd om de onafhankelijkheid nu 75 jaar geleden. Denk aan historische foto’s, afbeeldingen van zilveren voorwerpen, schilderingen van Raden Saleh, beelden van belangrijke gebouwen en gebeurtenissen en tekeningen van de vrijheidsstrijders Diponegoro en Teuku Umar.

In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis Oost-West, afgelopen oktober, vroeg Wikimedia Nederland het NMVW om beeldmateriaal uit deze periode van Indonesië te schenken. Daaraan heeft het museum gehoor gegeven. In totaal heeft het nu 60.000 afbeeldingen via Wiki Commons wereldwijd openbaar gemaakt. Wikimedia Nederland organiseert bij de donatie schrijfweken om de informatie over de geschiedenis van de voormalige koloniale gebiedsdelen te verbeteren.

110 miljoen views

Ruim 14% van de afbeeldingen van NMVW zijn te zien op Wikipedia-pagina’s die in het eerste halfjaar van 2020 al 110 miljoen keer zijn bekeken. Vanuit Wikimedia Commons gaat er een link naar de eigen collectiesite van NMVW.

Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en Afrika Museum zijn onderdeel van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Wereldmuseum Rotterdam is als samenwerkingspartner aan deze musea verbonden. De musea werken nauw samen en willen inspireren tot een open blik op de wereld. Door rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar te stellen van objecten uit de collectie willen ze erfgoed voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk maken.

Foto is genomen door N.V. Photografisch Atelier Kurkdjian in Jakarta 1885-1920; Vruchtenverkopers in Batavia. Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen.