Nieuwsredacteur Marie-José Klaver blikt terug

Marie-José Klaver stopt na zeven jaar als nieuwsredacteur van InformatieProfessional. Zij gaat zich meer richten op het onderwijs. Edwin Mijnsbergen a.i. volgt haar op. Hoe kijkt Marie-José terug op het nieuws?

‘Er is de afgelopen jaren veel meer aandacht gekomen voor digitalisering, open data en de relatie met het publiek,’ aldus Marie-José. Ook heeft ze het aantal persberichten vanuit de bibliotheek- en archiefsector flink zien toenemen. ‘Voor journalisten en lezers heeft dat ook een nadeel. Als je steeds meer kant-en-klaar nieuws moet filteren en verwerken, blijft er minder tijd over om achter de echt interessante verhalen aan te gaan. PR en marketing werken vaak als rookgordijn.’ Gevraagd naar het nieuws wat haar is bijgebleven noemt Marie-José ‘de gedwongen sluiting van de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de enorme strijd die is gevoerd om de collectie elders onder te brengen’.


Edwin Mijnsbergen is nieuwsredacteur a.i. bij InformatieProfessional. Hij werkt als freelance informatieprofessional en houdt zich ook bezig met internetadvisering, contentmanagement en met (digitale) lokale/regionale communities. Voor InformatieProfessional schrijft hij geregeld bijdragen; sinds 2013 verzorgt hij de rubriek #IPLINGO.


 

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen