Nieuwe regelgeving EU voor muziekrechten op internet

Liedjesschrijvers en muzikanten in de Europese Unie krijgen in de toekomst sneller een vergoeding voor publicatie van hun werk op het internet. Het Europees Parlement stemde gisteren in met nieuwe wetgeving.

De auteursrechten van artiesten via online platforms worden zo beter beschermd. Zo zouden de artiesten hun royalty’s niet later dan 9 maanden na het einde van het jaar waarin de producten van de artiest online zijn gebruikt, uitbetaald moeten krijgen.

De nieuwe regels maken het ook voor aanbieders van online muziekdiensten zoals Spotify makkelijker. Zij hoeven niet meer in elk EU-land apart een vergunning aanvragen bij een auteursrechtenorganisatie zoals het Nederlandse Buma/Stemra maar kunnen EU-brede vergunningen gaan regelen.

Europarlementariër  Marietje Schaake liet in juli 2012 op Tweakers.nl al weten een voorstander te zijn van de nieuwe regelgeving:

“Dit is een belangrijke stap op weg naar een gezamenlijke Europese digitale markt. Eenduidige Europese regelgeving biedt nieuwe mogelijkheden om het potentieel van de Europese markt te benutten, en is tegelijkertijd een voorwaarde voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten”