Het Nieuwe Instituut presenteert Speculatief Design Archief

Van oktober 2018 tot maart 2019 neemt Het Nieuwe Instituut in Rotterdam tijdelijk de gedaante aan van een designarchief. Het publiek treft er prototypen, schetsen, materiaal- en kleurproeven en andere werkstukken die belangrijk zijn geweest in het oeuvre van diverse Nederlandse ontwerpers en “het daarom verdienen bewaard te worden”. Dit soort stille getuigen blijft volgens Het Nieuwe Instituut vaak verweesd achter en het ontbreekt ontwerpers in de praktijk meestal aan ruimte, tijd of deskundigheid om dergelijke waardevolle bronnen van kennis te behouden.

Het Speculatief Design Archief gunt de bezoeker een blik in de laden en opslagplekken van gerenommeerde studio’s zoals die van Hella Jongerius en Vincent de Rijk en van jonge collectieven. Om zo de rijkdom en de variëteit te suggereren van wat een archief van het Nederlandse design zou kunnen zijn, en tegelijk te onderzoeken hoe die schat het best kan worden bewaard en ontsloten.

Het Speculatief Design Archief wordt met een netwerk van archiefvormers en archiefbewaarders gerealiseerd. Voor de selectie van archieven werkte het team van Het Nieuwe Instituut samen met designhistoricus Job Meihuizen. Er worden open inbreng- en kijkdagen gehouden en het kunstenaarscollectief Dead Darlings, bekend van hun jaarlijks anonieme kunstveilingen, organiseert een veiling met het ingebrachte werk. Het Thursday Night Live!-programma biedt een wekelijks forum voor lezingen en debatten rond de thematieken van het tijdelijke archief.

Afbeelding: Ornamenten Effectenbeurs Amsterdam, ca. 1914. Glasnegatief uit het archief van Bureau Cuypers. Collectie Het Nieuwe Instituut, CUBA n8