De nieuwe Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis. Het College van Bestuur van de universiteit is tot dit besluit gekomen op basis van de raadpleging van de academische gemeenschap, de analyse van een extern stedenbouwkundige, het oordeel van de toetsgroep én het positieve advies van de medezeggenschap: de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR).
Het ontwerp van de nieuwe UB, van de architecten MVSA en Van Stigt, verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Ontmoeting, leren en interactie zullen hier centraal staan. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus. Met onder andere 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder voorziet de nieuwe UB in 2021 in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en draagt bij aan campusontwikkeling.
De ontwikkeling van de UB is de start van de vorming van een levendige en leefbare campus, met voldoende ruimte en voldoende studieplekken. De CSR voegt daaraan toe dat naast ruimte voor het onderwijs het ‘mogelijk moet zijn te kijken hoe er extra studieplekken gecreëerd kunnen worden op de Binnenstadscampus voor de piekbelasting rondom en tijdens tentamenweken’. Cees van der Wolf, directeur HuisvestingsOntwikkeling UvA: ‘Wij ontwikkelen de Binnenstadscampus volgens een integrale aanpak. De nieuwe UB vormt een belangrijke bijdrage voor de ontwikkeling van het universiteitskwartier, niet alleen in stenen maar zeker ook in beleving.’
De UvA zal de komende periode benutten om te kijken naar de toekomstige functies van bestaande panden op campus en samen met de Gemeente Amsterdam onderzoeken hoe de invulling kan bijdragen aan de ‘campus community’.
Ook gaat de UvA samen met de gemeente en in overleg met gebruikers en belanghebbenden, een plan ontwikkelen voor de invulling van de buitenruimte; ook de CSR onderschrijft het belang van de relatie met de omgeving. De UvA beoogt de gehele Binnenstadscampus in 2025 gereed te hebben.
Afbeelding: MVSA Architects