De Tweede Kamer heeft dinsdag de nieuwe Archiefwet met 150 stemmen voor algemeen aangenomen. De oude Archiefwet wordt gemoderniseerd zodat deze beter is toegespitst op het digitale tijdperk.
In de nieuwe Archiefwet hebben Rijksoverheid, gemeenten en andere overheidsinstanties voortaan nog maar tien in plaats van twintig jaar de tijd om belangrijke informatie over te brengen naar een archief. Hierdoor moet het archief actueel blijven en blijft cultureel erfgoed beter bewaard. Ook zijn overheden transparanter en krijgen bijvoorbeeld onderzoekers en journalisten eerder toegang tot voor hen belangrijke gegevens.
Lobby van KVAN
De Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) lobbyde in Den Haag onder meer voor de zorg om ontheffing van overbrenging, openbaarheid, kwaliteit van de professional en versterking van het toezicht. Daarover zijn moties en amendementen ingediend waar de minister zich in kon vinden tijdens de plenaire behandeling.
Het wetsvoorstel gaat nu ter behandeling naar de Eerste Kamer. Voor de inwerkingtreding van de wet wordt gestreefd naar 1 juli 2026.
Het Nationaal Archief heeft handreikingen ontwikkeld om archiefvormers en archiefdiensten voor te bereiden op de regels.