Nieuwe Apple Vision Pro stuit op twijfels rond privacy en datagebruik

De nieuwe Apple Vision Pro die vorige week op de markt kwam, de langverwachte VR-bril van het concern, krijgt vanuit verschillende hoeken kritiek. Er zijn met name vraagtekens over privacy en datagebruik.

Apple-topman Tim Cook kondigde de komst van het apparaat vorig jaar juni al aan. De Apple Vision Pro laat de digitale wereld samensmelten met de echte wereld (virtual reality en augmented reality). Met de bril die zes microfoons en twaalf camera’s heeft, kan de gebruiker volgens Apple zonder beeldschermen. Je bestuurt het door te kijken naar wat je wil selecteren en met een tik met je wijsvinger kom je daar ook. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld virtuele schermen laten projecteren boven een bureau die vele malen groter zijn dan een laptopscherm. Daarom is de bril ook goed op het werk te gebruiken.

Vraagtekens bij privacybescherming

De Apple Vision Pro die omgerekend 3.200 euro kost, krijgt gemixte reacties sinds hij op de markt is. Aan de technologie en alles wat je met de bril kunt, wordt niet getwijfeld. Wel zijn er vraagtekens bij bescherming van gebruikers rond privacy en zelfbeschikking.

Joseph Jerome, professor aan de universiteit van Tampa en onder meer specialist in data privacy, zegt dat VR-brillen ‘tot op de centimeter weten waar je bent’. Dat laat hij weten aan The Washington Post. Technologiespecialist Jarrett Webb zegt in die krant dat de Vision Pro ‘al die gegevens nodig heeft om de omgeving te begrijpen. Anders zijn de ervaringen onmogelijk’. Privacy-activist Jameson Spivack zegt dat de informatie die de bril verzamelt ‘significante inzichten geven in emoties, kenmerken, gedrag en wensen van een persoon’.

Manipulatie en beïnvloeding

Volgens het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met onderzoek en debat over de impact van wetenschap en technologie op de samenleving, zijn gebruikers onvoldoende beschermd. ‘Voor een optimale werking hebben dit soort brillen veel gegevens nodig over je gedrag en je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan pupilgrootte, stem of je positie ten opzichte van je omgeving. Je kunt als gebruiker of omstander moeilijk overzien wat er, nu of later, voor intieme informatie is af te leiden uit die gegevens. Door het immersieve karakter van de technologie liggen manipulatie en beïnvloeding op de loer.’

Uit onderzoek van het instituut bleek eerder dat Europese regels voor gegevensverzameling door brillen de mogelijkheid voor beïnvloeding en manipulatie beperken. Tegelijkertijd zijn er allerlei soorten intieme gegevens die nog wel mogen worden verzameld na toestemming van de gebruiker van de bril. ‘Er zijn daarom op korte termijn betere afspraken nodig over welke typen persoonlijke data VR-brillen mogen verzamelen, onder welke voorwaarden en voor welke toepassingen.’

Apple laat zelf over de Apple Vision Pro weten dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is ‘om alle gegevens die de app verzamelt te beschermen’.