Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs voor Nina Rosa

Nina Rosa (Universiteit Utrecht) heeft de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs gewonnen voor haar vernieuwende onderzoek naar virtual reality. Ngi-NGN is de beroepsvereniging van ICT-professionals.

Nina Rosa rondde haar master Game and Media Technology aan de Universiteit Utrecht af met de scriptie Immersive Multimodal Virtual Reality Experiences – Using Visual and Auditory Stimuli to Improve Tactile Experiences. Haar onderzoek is gebaseerd op experimenten met gecombineerde zintuiglijke ervaringen.
Hoe kun je mensen een virtuele wereld zo compleet mogelijk laten ervaren? De mogelijkheden van 3D-beleving worden steeds geavanceerder. Het onderzoek van Nina Rosa loopt hier alweer op vooruit. Zij onderzocht hoe je mensen gewicht en temperatuur kunt laten voelen in virtual reality.
Daarbij maakte ze gebruik van de wetenschap dat ons brein de ervaringen van verschillende zintuigen combineert. Als we iets groots zien, verwachten we bijvoorbeeld dat het zwaar is. Met andere woorden: een gevoelsbeleving is gebaseerd op gevoelssensaties in combinatie met wat je ziet, hoort, ruikt en proeft.
Rosa verwacht dat over tien jaar de virtuele werkelijkheid niet alleen overtuigend visueel en auditief ervaren zal worden, maar ook voelbaar (tactile). Naast een scriptie waarin de experimenten en conclusies uitgebreid zijn beschreven, ontwikkelde Nina een applicatie en een korte demonstratie. Ze gaat zich verder in dit onderwerp verdiepen in haar promotie-onderzoek. Dan richt ze zich op multimodale augmented reality, waarin virtuele elementen worden toegevoegd aan de werkelijkheid.
Naast deze eerste prijs is er een gedeelde tweede prijs van 1000 euro voor Tom Runia (Technische Universiteit  Delft) voor zijn onderzoek om algoritmes voor beeldherkenning (computer vision-algoritmes) te versnellen ten behoeve van de zelfrijdende auto. De andere winnaar Niek Tax (Universiteit Twente) evalueerde algoritmes voor zelflerende rangschikkingsmethoden.
De Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs (5000 euro) wordt op 30 november uitgereikt door Maarten Emons, bestuurslid Ngi-NGN Platform voor IT-professionals. De jurering was in handen van de KHMW  te Haarlem, die nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen toekent.