NFI zet menselijke hartslag in om deepfakes te herkennen

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een methode ontwikkeld waarmee deepfakes kunnen worden herkend. Dat kan door middel van bloedstroomdetectie, ofwel de menselijke hartslag.

Forensisch digitaal onderzoeker Zeno Geradts presenteert eind mei op een congres in Dublin zijn innovatie rond bloedstroomdetectie. Hij is ook bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)

‘Een hartslag kun je moeilijk namaken’, zegt Geradts. ‘Bij elke hartslag zetten de kleine adertjes onder je ogen en in je gezicht iets op. Dat veroorzaakt een klein kleurverschil in het gezicht. Wij kunnen het detecteren.’ Deze veranderende bloedstroom ontbreekt in gezichten bij deepfakes.

Adertjes in het gezicht

De onderzoeker kwam op het idee door een publicatie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarin stond dat onderzoekers iemands hartslag kunnen meten door de adertjes in het gezicht. Het NFI wil de methode gaan inzetten bij strafzaken.

Het afgelopen jaar is de methode van Geradts uitgewerkt en getest. Een wetenschappelijke publicatie is volgens hem een kwestie van tijd. ‘We moeten blijven zoeken naar nieuwe manieren om deepfakes te herkennen. Soms maak ik me zorgen dat straks niemand meer in echte beelden gelooft. Dat alles wordt gezien als nep. Wat is dan nog waar?’