Netwerk Oorlogsbronnen wint internationale innovatieprijs

Netwerk Oorlogsbronnen heeft met Oorlogslevens.nl een GLAMi Award gewonnen, een belangrijke internationale prijs op het gebied van erfgoed en innovatie. De award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de MuseWeb Conference in de Verenigde Staten. In andere categorieën wonnen onder meer het Smithsonian Institution en The Getty

De GLAMi Awards zijn een initiatief van MuseWeb, met 800 deelnemers uit 40 landen de grootste museuminnovatie- en technologieconferentie ter wereld. Deze community komt sinds 1997 bijeen en kiest jaarlijks de beste innovaties op het gebied van cultureel erfgoed. Het evenement wordt gesponsord door Microsoft en Google Arts & Culture en vond dit jaar vanwege corona online plaats.

Oorlogslevens.nl won in de categorie ‘Exhibition or Collection Extension: Web’ voor digitale toepassingen die collecties verrijken buiten de fysieke muren van culturele instellingen. In dezelfde categorie waren onder andere het Rijksmuseum en The Metropolitan Museum of Art genomineerd.

Startpunt voor onderzoek

Oorlogslevens.nl [Warlives.org] is het startpunt voor onderzoek naar persoonlijke geschiedenissen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment zijn uit 2,5 miljoen naamsvermeldingen, uit de collecties en databases van bijna 30 deelnemers uit het Netwerk Oorlogsbronnen, de levens van zo’n 300.000 oorlogsgetuigen gereconstrueerd. Oorlogslevens.nl is permanent in ontwikkeling en maakt door middel van tijdlijnen individuele levens inzichtelijk. Verder onderzoek wordt vergemakkelijkt door bezoekers op beschikbare bronnen te wijzen. 

Oorlogslevens.nl is ontwikkeld door Netwerk Oorlogsbronnen (een netwerk van meer dan honderd samenwerkende organisaties) in samenwerking met partners.