Nederlandse politie werft nieuwe cybercrime-rechercheurs

De politie breidt het aantal cybercrime-rechercheurs dit jaar opnieuw fors uit. In totaal zoekt de politie 37 nieuwe rechercheurs. Het totaal aantal cybercrime-rechercheurs bij het Team High Tech Crime komt daarmee op 119.

Al enkele jaren bindt de politie de strijd aan met cybercrime. Om hiervoor de juiste mensen in huis te halen, is in samenwerking met Tweakers onder andere een digitale challenge ontwikkeld. Na twee succesvolle eerdere edities, gaat vandaag de derde editie van start. In deze Cybercrime challenge High Impact moeten deelnemers met minimale aanwijzingen een zaak oplossen. De opdrachten zijn in nauw overleg met het Team High Tech Crime ontwikkeld en geven de kandidaat een idee van de mate waarin hij/zij geschikt is voor het werk van een digitaal rechercheur of, nieuw bij deze editie, tactische rechercheur.

Omdat digitaal recherchewerk een unieke combinatie van motivatie en vaardigheden vereist, is de politie deze bijzondere wervingscampagne gestart. Deelnemers aan de challenge worden getest op onder meer hun vaardigheden in het rechercheren van openbare bronnen, analytisch en logisch denkvermogen, gestructureerd werken, overzicht, en technische kennis en vaardigheden over onder meer encryptie, PCAP, Java, netwerken en Android. De afgelopen jaren heeft de politie, mede door de door Tweakers opgezette challenge, de juiste mensen kunnen vinden.

Vanaf 16 april kan de challenge via Cybercrimechallenge.nl worden gedaan en kunnen aspirant-rechercheurs enkele weken hun krachten meten. Dinsdagavond werd het startschot gegeven met de High Tech Crime Experience, ook mede door Tweakers georganiseerd. Ongeveer 900 mensen hadden zich voor dit event aangemeld.