NDE maakt tools toegankelijk met Erfgoedkit

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) introduceert in februari 2021 de Erfgoedkit. Met deze online gereedschapskist voor digitaal erfgoed moet het eenvoudiger zijn om tools te vinden die digitaal collectiemateriaal beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken.

De afgelopen jaren zijn verschillende tools ontwikkeld die helpen om te werken volgens de principes van het NDE. Denk aan het Termennetwerk, de PID-wijzer, PoolParty, Gedragsprofielen, Klantreizen en de cursus Leren Preserveren. Deze tools kennen verschillende vormen: handreikingen, wegwijzers, cursussen, software en best practices. Veel erfgoedprofessionals kijken al lange tijd uit naar een handige toegang tot al deze hulpmiddelen. Met de Erfgoedkit, de toolbox voor digitaal erfgoed, komt er nu een centrale vindplaats.

De afgelopen tijd heeft het NDE samen met collega’s uit erfgoedinstellingen en met de digitaal-erfgoedcoaches bepaald welke tools en hulpmiddelen de eindgebruiker in de toolbox wil terugvinden. Deze tools krijgen overigens geen plek in de Erfgoedkit zelf. In plaats daarvan verwijst de toolbox steeds door naar de bron waar het hulpmiddel elders op het web staat. De Erfgoedkit heeft daarmee de functie van een ‘catalogus’ die steeds wordt bijgewerkt en voorzien van de actuele links.