Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt collectie over aan Nationaal Archief

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft afgelopen maandag zijn archief overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief bevat 19 meter documenten, foto’s en publiciteitsmateriaal van verschillende instanties die zich hebben beziggehouden met het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding in 1945. Dit complete archief laat de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland.

“Wij zijn verheugd dat door de overdracht het archief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei nu ook beschikbaar is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van herdenken en vieren.’’ Aldus  Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, die tijdens de overdracht van het archief van het NC de samenwerking met het Nationaal Archief roemde.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft sinds zijn oprichting in 1987 het herdenken en vieren op de kaart gezet. Tijdens de overdracht werden enkele stukken tentoongesteld die de geschiedenis van herdenken in al zijn facetten laten zien. Van draaiboeken voor 4 mei tot foto’s van de plechtigheid waarbij de Amsterdams-Joodse school Rosj Pina in aanwezigheid van prins Bernhard als eerste school het oorlogsmonument de ‘Dokwerker’ adopteerde, 25 september 1985.

De archieven van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn openbaar en sinds gisteren op de studiezaal van het Nationaal Archief te raadplegen De inventarisatielijst is ook online beschikbaar.