Nationaal Archief opent nieuwe locatie in Emmen

Op 20 juni opent het Nationaal Archief een nieuwe locatie in Emmen. Het Nationaal Archief kan in Emmen 90 kilometer archiefmateriaal duurzaam opslaan. Ook beschikt het moderne, energiezuinige pand over een geavanceerde ontzuringsinstallatie waarmee de levensduur van kwetsbare papieren archieven wordt verlengd.

Met het nieuwe depot in Emmen wordt de totale opslag van het Nationaal Archief met ruim 50% vergroot. Dat is nodig omdat de bestaande archiefplaatsen vol gaan raken. Het depot biedt ruimte aan rijksarchief van het Nationaal Archief en de regionale historische centra. Het gaat om stukken uit de rijkscollectie die weinig worden geraadpleegd. In het gebouw is een kleine studiezaal waar bezoekers stukken kunnen inzien.

Ontzuringsinstallatie

Het eerste archief dat wordt ontzuurd met de nieuwe installatie is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit oorlogsarchief (3,6 km) behoort tot een van de meest opgevraagde, maar ook een van de meest kwetsbare archieven van het Nationaal Archief. Door ontzuring blijft dit waardevolle archief behouden voor toekomstige generaties. Naar verwachting neemt dit proces zes jaar in beslag.

Duurzaam gebouw

Het rijkskantoor in Emmen biedt onderdak aan het Nationaal Archief en de Belastingdienst. Na een grondige verbouwing van dit voormalige pand van de Topografische Dienst is het zo goed als energieneutraal en behoort het tot een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Er is gebruikgemaakt van hoogwaardige isolatie, driedubbelglas, speciale klimaatplafonds en warmtepompen. Daarnaast wekken zo’n 1600 zonnepanelen energie op.

Openstelling voor publiek

Omwonenden en andere geïnteresseerden zijn op vrijdag 21 juni welkom voor een rondleiding door het nieuwe depot en de studiezaal van het Nationaal Archief aan het Bendienplein 5 in Emmen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen bij de nieuwe ontzuringsinstallatie. De rondleidingen vertrekken vanaf 11.00 uur, elk half uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over de openstelling, kijk op facebook.

(Bron en foto: www.nationaalarchief.nl)