Muziekweb breidt collectie uit met 500 wasrollen

Muziekweb heeft ruim 500 wasrollen uit de periode 1902-1925 aan haar collectie toegevoegd. De collectie bestaat voornamelijk uit (instrumentale) licht klassieke en populaire muziek. De wasrollen zijn gedigitaliseerd en volledig te beluisteren via Muziekweb.

De wasrol was een van de eerste geluidsdragers. De rollen werden geproduceerd in de jaren 1877-1930. Consumenten konden (voorbespeelde) rollen kopen met muziek, maar ook ‘blanco’ rollen, zodat ze zelf thuis opnamen konden maken. De cilinders (zoals de wasrollen ook vaak worden genoemd) werden afgespeeld op een fonograaf. Ook daarvan heeft Muziekweb er enkele in huis.

De Muziekweb-cilinders zijn afkomstig van diverse particuliere verzamelaars, die hun collectie aan Muziekweb hebben geschonken. Veel van het repertoire op de cilinders is internationaal, maar ook Nederlands product ontbreekt niet. Zo zitten er opnamen tussen van Koos Speenhoff en Nap de la Mar.

De cilinders zijn volledig te beluisteren via Muziekweb. Het merendeel van de gedigitaliseerde opnamen is afkomstig van het UCSB Cylinder Audio Archive. De cilinders uit dit archief zijn na digitalisering en restauratie beschikbaar gesteld in het publieke domein.

De cilinders die niet in het UCSB Cylinder Audio Archive aanwezig waren, zijn gedigitaliseerd en gerestaureerd door Tim de Wolf van Bureau voor Audio Archeologie te Soest. Van alle cilinders zijn transcripties gemaakt in verschillende versies, zoals ‘high end’ archiefkwaliteit en een versie die prettiger in het gehoor ligt. Deze laatste versie is terug te horen via Muziekweb.

Meer informatie over wasrollen is op Muziekweb te vinden.