Vandaag opent wetenschapsjournalist Mark Mieras de tentoonstelling ‘De kunst van lezen’. Mieras is natuurkundige en gespecialiseerd in hersenonderzoek. Samen lezen is een intense sociale ervaring en zorgt voor veel interactie. Lezen verbindt mensen en interactie is de sleutel tot leren, aldus Mieras. Juist die interactie staat in deze tentoonstelling centraal.
De tentoonstelling is als een proeflokaal vol installaties van internationale kunstenaars en andere makers. Stuk voor stuk laten zij de bezoeker kennismaken met verrassende manieren van lezen.
Lezen is niet alleen kijken
Lezen is iets heel bijzonders. Als baby kunnen we het niet; maar we leren snel om het heel vlug te doen. Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien, onthouden, je concentreren en reageren. Hoe werkt lezen eigenlijk? Hoe bijzonder is bladeren in een boek? Welke soorten lezen zijn er nu we steeds meer van schermen lezen? En wat doen kunstenaars en andere makers daarmee?
Lezen, kijken, luisteren en bladeren
In de tentoonstelling kan de bezoeker een voorleesbril uitproberen die is uitgevonden om blinden en slechtzienden te helpen met lezen. Daarnaast is er in Museum Meermanno een grote ruimte gereserveerd voor de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia, door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg.
Ook is het ontroerende Like a pearl in my hand (2016) van Carina Hesper te zien met foto’s van blinde Chinese kinderen die alleen door de warmte van je hand zichtbaar worden. De tentoonstelling opent met het intrigerende 2nd Hand Reading (film en boek) van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.
Veel internationale kunstwerken zijn voor het eerst in Nederland te zien: werk van Juan Fontanive (US), Mirabelle Jones (US), Didier Mutel (FR), Rick Myers (GB), Heidi Neilson (US) en Paul Emmanuel (ZA).
(Foto: 2nd hand reading William Kentridge (2014))