Museum Meermanno exposeert miniatuurboekjes

Op 1 oktober worden in Museum Meermanno | Huis van het boek de prijzen uitgereikt van de International Miniature Bookbinding Competition 2017. Gelijktijdig vindt de opening van de tentoonstelling ‘Xtra small’ met meer dan 500 miniatuurboekjes en de presentatie van het gelijknamige boek plaats.

In de tentoonstelling ‘Xtra small’ toont Museum Meermanno ruim vijfhonderd miniatuurboekjes uit eigen collectie. Het museum bezit van oudsher een grote collectie, waarvan het Bloemhofje uit 1673 wel heel bijzonder is. Maar het museum heeft in de loop van de jaren ook veel moderne exemplaren verworven. In 2012 kwam daar de Bibliotheca Thurkowiana Minor bij. Dat is een miniatuurbibliotheek die ook nog eens 1.550 boekjes herbergt, waaronder zelfs een miniatuurkleitablet uit 1800 voor Christus.

Aan de museumcollectie werden zeer recent nog eens 120 unieke exemplaren toegevoegd. Dat zijn de inzendingen voor de International Minature Bookbinding Competition 2017 die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef.

De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte de illustraties. De boekjes moesten voldoen aan de zogenaamde, Bondy-norm, dat wil zeggen dat ze maximaal 76.2 mm hoog, breed en dik mochten zijn.

Alle inzendingen zijn staaltjes van toewijding en vakmanschap en ze komen uit alle delen van Europa, Canada en Noord-Amerika, China, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamige Engelstalige catalogus waarin onder andere alle inzendingen voor de wedstrijd in kleur en op ware grootte zijn afgebeeld. Het door Peter Verheul vormgegeven boekje verschijnt 1 oktober bij Uitgeverij de Buitenkant.

‘Xtra small’ is tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum Meermanno.