Mode-illustrator Piet Paris schenkt archief Gelders Archief

Mode-illustrator Pieter ’t Hoen (beter bekend onder zijn ontwerpersnaam Piet Paris) en algemeen directeur Fred van Kan hebben op 21 december 2018 een schenkingsovereenkomst getekend. Piet Paris schonk zijn archief aan het Gelders Archief. De mode-illustrator spreekt op zijn Instagram-account van een ‘archive donation’.

Het archief van Piet Paris bestaat voor een belangrijk deel uit (originele) schetsen en illustraties. De archieftoegang komt in de loop van de eerste helft van 2018 online beschikbaar, waarna het archief in de studiezaal raadpleegbaar (en openbaar) zal zijn. Archiefinventarisator Corine Boonstra, die Paris’ archief toegankelijk maakt, denkt dat de collectie voor modestudenten erg interessant zal zijn, onder meer omdat de verschillende fasen van de ontwikkeling van Paris als illustrator en ontwerper hierin terug te vinden zijn.

Modekern

De schenking vond plaats in het kader van Modekern, een samenwerkingsverband van het Gelders Archief, Museum Arnhem en ArtEZ Fashion Design, dat onder meer archieven van Nederlandse modeontwerpers verwerft, toegankelijk maakt en exposeert.

Wie is Piet Paris?

Piet Paris (1962) studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij werkte vanaf 1989 als zelfstandig mode-illustrator, onder meer voor internationale modebladen als de Nederlandse en Japanse Vogue en warenhuizen als de Bijenkorf en het Amerikaanse Saks Fifth Avenue. In 2008 startte hij de Studio Piet Paris, ontwerpstudio voor illustraties en producten en adviesbureau voor ontwerpers en bedrijven. Voor zijn werk heeft vele (inter)nationale prijzen voor zijn werk ontvangen.

De mode-illustrator richtte, samen met anderen, de postdoctorale opleiding voor modevormgeving aan het Fashion Institute Arnhem op. Daarnaast was hij oprichter (en directeur van 2002-2009) van de Arnhem Mode Biënnale, een internationaal cultureel evenement over modevormgeving.

(Bron en foto: geldersarchief.nl, links Piet Paris, rechts algemeen directeur Fred van Kan)