Minister: Meeste datalekken door menselijke fouten

De meeste datalekken die dit jaar bij de Autoriteit Persoonsgegevens werden gemeld zijn vooral het gevolg van menselijke fouten, zo laat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten. De minister reageerde op Kamervragen over de 300 datalekken die dit jaar door ziekenhuizen werden gemeld.

Zowel de PvdA als de SP wilden naar aanleiding van het aantal incidenten bij ziekenhuizen meer details over de aard en omvang van de datalekken, maar die worden niet door de minister gegeven. Wel geeft hij een opsomming van de datalekken die de Autoriteit Persoonsgegevens vooral te zien krijgt.

Het gaat dan om brieven met persoonsgegevens die niet bij de ontvanger aankomen of geopend terugkomen. Klanten die in een klantportaal de gegevens van iemand anders zien. Een e-mail met persoonsgegevens die bij de verkeerde ontvanger terechtkomt. Iemand die een usb-stick kwijtraakt waarop persoonsgegevens staan en laptops waarop persoonsgegevens staan die worden gestolen.

“Er zijn verschillende potentiële oorzaken te benoemen voor het ontstaan van datalekken. Het gebruik van onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten zijn er hier twee van”, aldus Van der Steur.

Lees verder op www.security.nl