Middeleeuwse duivels en draken krijgen nieuw leven als memes

De KB heeft een meme generator met afbeeldingen uit de middeleeuwen gelanceerd. Hiermee kan iedereen een nieuwe betekenis aan deze afbeeldingen geven en ervaren hoe in de middeleeuwen afbeeldingen werden gebruikt om een boodschap te verspreiden – net als vandaag.

Hoewel memes nu vaak worden geassocieerd met internet is het concept al veel ouder. Het gebruik van afbeeldingen om bijvoorbeeld een politieke, religieuze of maatschappijkritische boodschap te verspreiden was in de beeldcultuur van laaggeletterde samenlevingen (zoals het Europa van de middeleeuwen) buitengewoon populair. Op www.medievalmemes.org kunnen bezoekers zelf memes maken van afbeeldingen uit middeleeuwse handschriften, deze opslaan op mobiel en computer en via sociale media verspreiden. De afbeeldingen in de meme generator − van duiveltjes, skeletten, dansende prinsessen en draken tot soms gruwelijke taferelen − komen rechtstreeks uit de eeuwenoude collecties van de KB en Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld.

Collectie van betekenis

Bij elke afbeelding op www.medievalmemes.org zit een filmpje waarin een specialist het verhaal achter het plaatje vertelt. Op die manier komen bezoekers meer te weten over de belevingswereld van de middeleeuwer en hoe onderwerpen van toen ook nu nog actueel kunnen zijn. De website wordt regelmatig voorzien van nieuwe afbeeldingen uit de omvangrijke Nederlandse collecties van middeleeuwse handschriften.

Bewaren van memes

Zoals middeleeuwse ‘memes’ nu een kijkje geven in de belevingswereld van de middeleeuwer, zo zijn internetmemes een momentopname van de beeldcultuur uit de eenentwintigste eeuw. De KB onderzoekt daarom samen met andere organisaties hoe hedendaagse memes duurzaam bewaard kunnen worden voor de toekomst.