Microsoft opent leer- en ontwikkelingscentrum Dream Space voor leerlingen basisschool

Microsoft opent Dream Space, een nieuw leer- en ontwikkelingscentrum voor basisschoolleerlingen vanaf acht jaar. Het centrum biedt gratis programmeerworkshops aan om digitale geletterdheid te stimuleren en het wereldwijde tekort aan bètatechnisch talent aan te pakken.

Dream Space werd eerder geïntroduceerd in Ierland, Bulgarije en Portugal. Het educatieprogramma moet helpen om digitalisering in het curriculum van scholen en opleidingen te integreren. In Nederland werkt Microsoft samen met Dé Codeerschool.

Tijdens de workshops van Dream Space ontdekken basisschoolleerlingen de mogelijkheden van technologie op hun eigen manier en leren ze hoe ze dit kunnen inzetten in het dagelijks leven. Daarnaast werken ze aan belangrijke sociaal-emotionele vaardigheden als empathie, creativiteit, inclusieve besluitvorming en samenwerken. 

Programmeertalen

De deelnemers maken kennis met verschillende programmeertalen en platforms zoals Python, Scratch, Minecraft en MakeCode. Ze gaan daarnaast aan de slag met grote issues in de wereld, zoals de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De deelnemers worden gestimuleerd om na te denken over hoe ze technologie kunnen inzetten om oplossingen te vinden.

Anke den Ouden, CEO Microsoft Nederland, wijst op het belang van digitale geletterdheid. Volgens het World Economic Forum (WEF) kunnen bedrijven naar verwachting in 2030 85 miljoen vacatures niet invullen door gebrek aan digitale kennis. ‘Ook in Nederland hebben we een groot tekort aan talent met een technische achtergrond en ICT-docenten. Dat terwijl de vraag naar bètatechnische werknemers in de komende jaren alleen maar blijft groeien.’