Doe mee aan een onderzoek naar verbetering van professionele zoeksystemen

Suzan Verberne van LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science) heeft een enquête opgezet om te achterhalen wat de wensen zijn van informatieprofessionals en andere mensen die informatie zoeken als kerntaak van hun werk. Het doel is om een plan uit te stippelen voor onderzoek naar het verbeteren van zoeksystemen. Informatieprofessionals wordt gevraagd aan het onderzoek deel te nemen.

“Ons vakgebied houdt zich bezig met het ontwikkelen van betere zoeksystemen voor professioneel informatie zoeken, wat heel anders is dan het snelle opzoeken dat we doen in zoekmachines zoals Google,” vertelt Suzan Verberne van LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science). “Mensen die informatie zoeken als kerntaak van hun beroep (zoals informatieprofessionals, bibliothecarissen, juristen, onderzoekers, beleidsmakers) hebben vaak complexe zoekvragen en gebruiken gespecialiseerde zoekomgevingen. We willen de wensen en eisen van deze doelgroep in kaart brengen, en ook de beperkingen van de huidige zoeksystemen. De centrale vraag is: waar moeten wij ons als onderzoekers de komende jaren op gaan richten?”

Het begin

“De enquête is het begin. De resultaten ervan worden besproken tijdens de eerste internationale workshop over professioneel zoeken, die wordt gehouden op 12 juli a.s.. We zullen dan brainstormen over de implicaties voor ons onderzoek. Na de workshop gaan we een roadmap opstellen met onderzoeksdoelen voor de komende jaren.”

Deelnemen aan enquête

Je kunt deelnemen als je regelmatig complexe zoektaken uitvoert op het werk, in andere zoekomgevingen dan algemene zoekmachines zoals Google. Voorbeelden van beroepen waar dit voor geldt zijn informatieprofessional, bibliothecaris, wetenschapper, jurist, beleidsontwikkelaar of medische professional. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het doel van dit onderzoek.

De enquête kost ongeveer 10-20 minuten om te voltooien, afhankelijk van welke onderdelen je invult (sommige onderdelen zijn optioneel).

De enquête is hier  te vinden.

(Beeld: Mohammed Hassan)