Maxim Februari is vierde Zomergast van 2019

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari (Coevorden, 1963) is op 18 augustus de vierde Zomergast bij de VPRO. Op het KNVI-event Smart Humanity 2018 sprak hij als keynotespreker over ethiek. Hij vindt dat er in de huidige maatschappij nog steeds een gebrek aan discussie over ethiek is, vooral in het informatiedomein.

Februari is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Vorig jaar won Februari de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018. Uit het juryrapport: ‘Maxim Februari bespreekt de grote thema’s van deze tijd en altijd met concrete voorbeelden. Hij is een origineel schrijver en denker en een geweldig stilist, met niet zelden een fijnzinnig gevoel voor humor. Hij maakt nieuwsgierig, zet aan tot denken en is kritisch op een zeer unieke manier.’
‘Een gesprek aangaan via beeld vind ik erg verleidelijk. Als je schrijft heb je het voordeel van de precisie: je kunt lang nadenken en zorgen dat je niets stoms zegt. Maar je hebt ook het nadeel van de indirectheid. Beeld gaat sneller. Je kunt echte mensen en echte situaties opvoeren, zonder daarbij zelf in de weg te zitten. Nou zit ik als Zomergast natuurlijk opnieuw vreselijk in de weg – maar ik zal proberen voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken. En er niet te veel stoms tussendoor te zeggen.’
– maxim februari

Dataverering

Maxim Februari groeide op in Utrecht, studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde in de filosofie. In zijn columns schrijft Februari met grote regelmaat over de claim van bedrijven en overheden dat ze het leven volmaakt in de greep kunnen krijgen met data. We leven in tijden van ‘dataverering’, zegt Februari daarover.

Oeuvre

Naast zijn werk als columnist geeft Februari advies over ethiek en veiligheid. En hij is romancier: In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 2007 verscheen De literaire kring, een vertelling over de wegkijkende elite in leesclubs. In 2017 verscheen Klont, een roman met een thematiek die dicht op de felle bedachtzaamheid van zijn NRC-columns zit: Klont gaat over de ‘dataficering’ van het leven, en over de voorliefde van het publiek voor onbetrouwbare sprekers. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn literaire oeuvre.

Transitie

In 2012 maakte Februari bekend in transitie te zijn. Hij schreef hier zelf over: ‘Je gaat in transitie, je vervangt oestrogeen door testosteron, het ene hormonale systeem door het andere: het is een medische ingreep van niks, maar de maatschappelijke gevolgen zijn groot. Het blijkt nog het lastigst om door de buitenwacht als meer dan transseksueel te worden gezien.’ Over het thema transseksualiteit publiceerde Februari in 2013 het veel vertaalde boek De Maakbare Man.

Maxim Februari is de vierde Zomergast van 2019. Janine Abbring praat met hem op zondag 18 augustus om 20.15 uur op NPO 2.

Foto: Arthur van der Werff; bewerking: Eric van den Berg