Historisch onderzoeker Luc Brants wint Lanciersprijs 2021

Lancierprijs

Luc Brants is gekozen tot winnaar van de Lanciersprijs 2021. Deze prijs werd op 14 oktober 2021 voor de derde keer uitgereikt in Regionaal Archief Tilburg aan een historisch onderzoeker. Brants werd door de jury geprezen voor zijn baanbrekende onderzoek naar de zichtbaarheid van homoseksualiteit en sekse- en genderdiversiteit in Tilburg.

De Lanciersprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de onderzoeker die bronnen van Regionaal Archief Tilburg op originele wijze gebruikt. Om mee te dingen naar de prijs, moet dit onderzoek hebben geleid tot een scriptie, gedrukte of digitale publicatie, film of documentaire, roman, theaterstuk of een andere vorm.

Over het onderzoek

Luc Brants heeft meer dan een jaar lang onderzoek verricht in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, in het bijzonder in het archief van de gemeentepolitie van Tilburg. Tijdens de korte presentatie die gegeven werd kort voor de prijsuitreiking kwam naar voren dat het onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse LHBTI-beweging, die tot nu toe onderbelicht is gebleven, grote maatschappelijke relevantie heeft. Het onderzoek vond zijn weerslag in de publicatie Van Willem II naar Roze maandag De zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 750 euro.

Indienen

In 2023 gaat het archief weer op zoek naar de resultaten van historisch onderzoek. Mensen die in de periode van maart 2021 tot maart 2023 onderzoek doen in de collectie van het archief en daar op de één of andere manier een uiting aan geven (boek, website, toneelstuk, scriptie, kunstwerk of nog iets heel anders) worden van harte uitgenodigd hun stukken in te dienen voor de Lanciersprijs 2023. De jury, bestaande uit René Bastiaanse (oud-directeur BHIC), Ad van den Oord (historisch onderzoeker en publicist) en Astrid de Beer (historica en projectleider bij Regionaal Archief Tilburg) buigen zich dan over alle inzendingen.