Line-up VOGIN-IP-lezing 2019 bekend

Door: de redactie

Het programma voor de VOGIN-IP-lezing begint – vroeger dan andere jaren – al aardig vorm te krijgen. Van de beide keynotes was de laatste tijd vooral Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat, nauwelijks weg te slaan uit het Nederlandse nieuws. De première van de documentaire over Bellingcat op IDFA speelde daarin ook belangrijke rol.

De tweede keynote, Frédérik Ruys, is misschien wat minder bekend, maar dat geldt zeker niet voor zijn visualisaties. Heel veel mensen zullen die wel al gezien hebben, omdat die de ondersteuning vormden bij de VPRO-serie “Nederland van boven”.

Verder is nu al bekend dat lezingen worden verzorgd door Cynthia Liem, die als researcher in residence bij de KB onderzoek gedaan heeft naar muziekinformatie die in Delpher te vinden is, en door Marieke van Erp, die – ook al bij de KB – aan een receptenproject heeft gewerkt. Meer uit de commerciële hoek komt Paula Kassenaar die bij Zalando verantwoordelijk is voor de Knowledge Graph waarmee informatie over hun producten online vindbaar gemaakt wordt. Daan Odijk is “lead data scientist” bij RTL en probeert daar potentiële kijkers beter van informatie te voorzien. Verder komt dan nog Arnoud Engelfriet die de deelnemers komt bijpraten wat er onder de AVG/GDPR nog gezocht en gevonden mag worden.

Verder zijn er ook al elf workshops voor kleine groepjes deelnemers die deels parallel aan de lezingen gegeven worden. Enkele zijn herhalingen van oude succesnummers, zoals factchecking en het vinden van PDF’s die al dan niet achter betaalmuren zitten. Maar er zijn ook voldoende nieuwe onderwerpen als het maken van Knowledge Graphs, het zoeken naar onderzoeksdata, de werking van semantische zoekmachines, wat voor zoekers nuttig is van Search Engine Optimalisatie te weten en automatisch metadateren en categoriseren. Bovendien wordt er ook een workshop over taxonomieën gegeven door Heather Hedden, de auteur van het destijds in IP besproken leerboek “The Accidental Taxonomist”.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.