Lifehacking: veilig omgaan met sociale media

Het weekblad Elsevier wijdde onlangs een uitgebreid artikel aan veiligheid op sociale media.1 Aanleiding voor InformatieProfessional om zich te verdiepen in de slimste online instellingen bij de bekendste sociale netwerken. En bieden ‘secret-sharing’ apps privacy?

 Door: Leen Liefsoens

Zet je instellingen van sociale media op ‘veilig

Facebook Twitter LinkedIn Google
Privacyinstellingen facebook.com/settings twitter.com/settings linkedin.com/settings plus.google.com/settings
Tip 1 Voorkom dat je (automatisch) getagd wordt in foto’s via ‘Tijdlijn en taggen’. Voorkom dat automatisch je locatie wordt meegestuurd met een tweet door het vinkje uit te zetten bij ‘Een locatie toevoegen aan mijn tweets’. Bepaal wat je wil delen via ‘Openbare profielinstellingen beheren’. Klik hiervoor op het tabblad ‘Profiel’ en vervolgens op het pijltje naast ‘Profiel bewerken’ Voorkom dat Google je foto gebruikt in advertenties. Klik op ‘Bewerken’ naast het kopje ‘Aanbevelingen uit jouw  kringen’. Verwijder het vinkje onder aan de pagina.
Tip 2 Voorkom dat je gegevens in advertenties worden weergegeven via ‘Advertenties’. Klik op ‘Bewerken’ en selecteer ‘Niemand’. De speciale advertenties op basis van je tweets in je tijdlijn kun je verwijderen door het vinkje te verwijderen bij ‘Uitgelichte inhoud’. Ongeveer halverwege je profielpagina staat een box met als titel ‘Wie heeft uw profiel bekeken’. Aanpassen wat er komt te staan wanneer jij een profiel van iemand anders bezoekt, kan via ‘Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt’ bij het tabblad ‘Profiel’. Gmail en Google+ zijn gekoppeld. Voorkom dat elke Google+-gebruiker je kan mailen. Ga in Gmail naar instellingen (via het tandwiel). Bij de optie ‘E-mail via Google+’ onder het tabblad ‘Algemeen’ kun je kiezen wie (iedereen, uitgebreide kringen, kringen of niemand) jou mogen e-mailen via je Google+-profiel.
Gelinkte apps Via ‘Apps’. Kijk niet alleen bij de apps die je zelf hebt geïnstalleerd, maar ook de apps van vrienden: ‘Apps die anderen gebruiken’. Via tabblad ‘Applicaties’. Via ‘Uw toepassingen weergeven’ bij het tabblad ‘Groepen, bedrijven en toepassingen’. Via plus.google.com/apps.

Anoniem chatten op secret-sharing apps?

Er zijn veel mobiele apps op de markt die privacy en anonimiteit hoog in het vaandel hebben staan en als alternatief worden gebruikt voor Twitter of Facebook.

De app Snapchat (snapchat.com, iOS en Android) is razend populair. Met deze chat-app stuur je foto’s en video’s naar je contactpersonen die ze vervolgens maar voor een beperkte tijd kunnen bekijken. Whisper (whisper.ch, iOS en Android) en Secret (secret.ly, iOS) zijn soortgelijke sociale netwerkapps waar je anoniem een boodschap in combinatie met een foto kwijt kunt.

Honderd procent privacy, anonimiteit en veiligheid bestaat echter niet. Er zijn allerlei middelen om de beveiliging van deze apps te omzeilen. Door middel van een simpel schermafdruk kunnen anderen de gedeelde items al eenvoudig kopiëren en verder verspreiden. En door vaak te posten met Whisper creëer je ongewild een beeld van jezelf en doorbreek je jouw anonimiteit.

Ook met het populaire WhatsApp geef je de contactgegevens in je telefoon en je persoonlijke boodschappen ‘weg’. En daar maken de makers van deze app zich niet druk om, getuige het interview van internetjournalist Alexander Klöpping met de bestuursvoorzitter van WhatsApp.2

Wie veel waarde hecht aan privacy, zal bij alle genoemde apps en netwerken vraagtekens (moeten) blijven zetten.

Noten

  1. Noort, W. van. ‘Zo bent u veilig op sociale media’. Elsevier (7 december 2013), pp. 50-54.
  2. Zie dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/230200, het fragment over WhatsApp begint op 05:35.

Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen