In deze aflevering behandelen we manieren waarop je een mobiele device kunt gebruiken om spraak om te zetten naar tekst. De ingebouwde dictafoon-apps volstaan met het opnemen van geluid en fungeren dus als memorecorder. Hier gaat het om het letterlijke ‘notuleren’ zodat de tekst later in bijvoorbeeld Word kan worden ingevoegd.
Dragon Dictation en Voice Dictation
Door: Alice Doek
Dankzij mijn moeder, die voor verbaal contact sterk van liplezen afhankelijk was, heb ik een niet bepaald snelle, maar wel duidelijke uitspraak van de Nederlandse taal. Voor het testen van deze iOS-apps heb ik daarom eerlijkheidshalve ook enkele collega’s ingeschakeld.
Dragon Dictation is weliswaar gratis, maar bakte er weinig van in deze test: gemiddeld één fout per acht gedicteerde woorden. Epileren in plaats van beheren, die begrijp ik nog, maar ‘pennenlikkers’ waar ik toch duidelijk ‘lenerspas’ uitsprak? De hilariteit slaat al snel om in ergernis, omdat handmatig nawerk langer duurt dan de hele tekst zelf intypen. Aardig is wel dat deze app voor- en achternamen van je contactpersonen in het woordenboek op kan nemen.
Veel blijer werd ik van Voice Dictation. Hij kost 1,79 euro maar dan heb je ook wat: gemiddeld slechts één fout per 25 uitgesproken woorden. Volgens de producent verstaat Voice Dictation veertig talen. Interpunctie voeg je mondeling toe (‘dubbele punt’). In de app zelf is geen pauzemogelijkheid en je kunt geen tekstfragmenten aan elkaar plakken. Gelukkig zijn de exporteer- en verstuurmogelijkheden zeer uitgebreid. Ook als het pratende hoofd zich op drie meter van iPhone of iPad bevindt, is de spraakherkenning nog heel behoorlijk.
Spraakherkenning bij Android
Door: Leen Liefsoens
Android ondersteunt al sinds 2010 de spraakherkenning van Google waarbij je berichten kunt dicteren in plaats van te typen. Deze spraakherkenning is toepasbaar bij vele acties die je uitvoert op je telefoon, zoals sms-berichten versturen, contactpersonen bellen, via Google zoeken en notities maken. Je klikt op het microfoontje op je toetsenbord en spraakherkenning wordt ingeschakeld. Spreek je tekst uit en de woorden verschijnen op het scherm. Helaas werkt het niet optimaal. Ik heb geprobeerd een notitie te maken, maar zoals je kunt zien in bijgevoegde afbeelding is de tekst niet foutloos en worden interpuncties niet omgezet.
Naar aanleiding van deze aflevering van Lifehacking ben ik op zoek gegaan naar een app die het beter zou doen. Al snel kwam ik erachter dat de meeste dicteerapps zoals ListNote en Speech to Tekst gewoon gebruik maken van de Google-spraakherkenning op je Android-telefoon. Frustratie maakte zich van me meester.
En toen stuitte ik op Swype, een Android-toetsenbordvervanger-app. De naam van de app verwijst naar de methode waarbij je door over het toetsenbord te vegen woorden kunt vormen. Maar met Swype is het ook mogelijk om je tekst te dicteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Dragon-spraakherkenning van Nuance. Misschien niet met zo een goed resultaat als de Voice Dictation-app voor iOS, maar duidelijk wel beter dan de Google-spraakherkenning op Android-devices. Een prima leesbare tekst en interpunctie die keurig wordt omgezet. Tip: laat regelmatig een pauze vallen. Swype kost 2,95 euro. De bèta-versie kun je dertig dagen gratis uitproberen.
Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.
Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen