Lifehacking: Social media op een rijtje

Hoe houd je overzicht over je social media-accounts? Digi.me bundelt alle accounts in één social stream, Hootsuite biedt via een dashboard de mogelijkheid om er berichten op te plaatsen.

Door: Leen Liefsoens

Privacy verzekerd

Digi.me is bij uitstek een tool voor iedereen die een druk online sociaal leven heeft en continu verschillende social media-accounts in de gaten wil houden. Al je accounts worden gebundeld en van al die informatie maakt digi.me een reservekopie op je persoonlijke cloudopslagplaats. Versleuteld natuurlijk, want deze tool voor zowel mobiele als desktoptoepassingen heeft privacy hoog in het vaandel. Je koppelt al je apparaten aan dezelfde versleutelde cloudopslagmap.

Social media-accounts die je kan toevoegen zijn onder andere Twitter, Facebook en Instagram, maar ook de muziekdienst Spotify. Digi.me wil zich ontwikkelen tot een platform waar de gebruiker op een veilige manier persoonlijke gegevens kan uitwisselen met financiële en gezondheidsinstanties, al is dat nu nog beperkt tot vooral de Amerikaanse markt.

Je accounts worden gescand en verschijnen in tegels. Het lijkt op een enorm sociaal ‘plakboek’. En dat biedt een fijn overzicht. Ook heeft deze tool handige zoekopties via de zogenaamde slimme- en quick filter-tegels.

Digi.me heeft slechts twee nadelen. Zo kun je niet alle social media-kanalen toevoegen; LinkedIn wordt bijvoorbeeld niet ondersteund. Ook kun je niet rechtstreeks via deze tool berichten plaatsen op de social media-kanalen.

Luisteren en posten

De tool Hootsuite biedt deze twee opties wel. Je social media-accounts worden in overzichtelijke en nauwkeurig in te stellen kolommen geplaatst. In één keer kun je eenzelfde bericht posten op meerdere kanalen. Bovendien kun je direct reageren op berichten geplaatst door anderen.
Hootsuite is gratis, maar ook te verkrijgen in betaalde varianten. Bij de gratis versie kun je maximaal drie accounts toevoegen. De betaalde varianten bieden naast een onbeperkt aantal accounts, uitgebreidere analyserapporten en de mogelijkheid om te werken in teams.

Hootsuite ondersteunt een groot aantal social media-kanalen en bevat zo’n beetje elke functie die je maar kunt bedenken: inplannen van berichten, RSS-feeds toevoegen, importeren van bulkberichten, statistieken, direct een URL inkorten, zoekvragen monitoren. Dit maakt van Hootsuite een alles-in-een social media-managementdashboard. Daar is echter een nadeel aan verbonden. De grote hoeveelheid aan functies en mogelijke uitbreidingen komt de overzichtelijkheid van het dashboard niet ten goede.

Buffer, een ander social media-dashboard, heeft minder functies dan Hootsuite maar is daardoor wel overzichtelijker. Buffer richt zich voornamelijk op het inplannen van berichten. Ben je alleen actief op Twitter, dan is Tweetdeck (tweetdeck.twitter.com) een gebruiksvriendelijk alternatief. Hiermee kun je een of meer twitteraccounts monitoren en er berichten op plaatsen.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van De Haagse Hogeschool

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.