Lifehacking: Research Highlights

Blijf als professional up-to-date op je vakgebied met de uitgeversonafhankelijke app van Elsevier die gebruik maakt van de citatiedatabase Scopus.

Door: Leen Liefsoens 

Als informatieprofessional en/of onderzoeker wil je altijd op de hoogte blijven van nieuw verschenen publicaties op je vakgebied. Diverse uitgevers spelen hierop in door hun publicaties toegankelijk te maken via een app. Voorbeelden van uitgevers die een eigen app aanbieden zijn Springer (SpringerLink) en EBSCO (EBSCOhost).

Het grootste nadeel van dit soort uitgeversafhankelijke apps is dat ze alleen resultaten laten zien van de eigen publicaties. En daar komt de app ‘Research Highlights’ van Elsevier om de hoek kijken. Alhoewel de app wordt aangeboden door één uitgever, krijg je toegang tot meer dan 20.000 peer-reviewed tijdschriften van verschillende uitgevers. De app is gekoppeld aan de citatiedatabase Scopus, ook een product van Elsevier, een uitgebreide wereldwijde en interdisciplinaire onderzoeksdatabank met samenvattingen en citaten van meer dan 5.000 internationale uitgevers. Het opmerkelijke is dat je normaal gezien een duur abonnement moet nemen om toegang te krijgen tot Scopus, maar via Research Highlights kan iedereen toch gratis attenderingen uit Scopus ontvangen.

Via researchhighlights.elsevier.com installeer je de app op je device (iOS of Android). Na registratie kun je aangeven welke zoekwoorden, tijdschriften en auteurs je wilt volgen. Daarbij kun je gebruik maken van specifieke zoekopties. Zo kun je bij zoekwoorden selecteren in welk veld, bijvoorbeeld titel of samenvatting, dit zoekwoord moet voorkomen. In je live artikelenoverzicht bekijk je de hoogtepunten en samenvattingen. De app herkent welke resultaten optimaal kunnen worden gelezen op je mobiele device of welke je beter op een groter scherm kunt lezen. Voor deze laatste kun je met een enkele klik een url verzenden naar je mailbox.

Wanneer je een resultaat opent via de app of de url wordt automatisch gecontroleerd of je de juiste rechten hebt, via bijvoorbeeld bibliotheeklicenties, om de inhoud te lezen. De uitgeversonafhankelijkheid, de gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige interface zijn de sterke punten van Research Highlights. Ondanks dat je dus niet automatisch toegang hebt tot de full-tekst van resultaten, zorgt het wel voor een mooi op maat en up-to-date overzicht van nieuwe publicaties.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen