Lifehacking: Ninite, de intelligente multi-installer

Ninite is een website die de meest populaire gratis software bundelt tot één installatiebestand. Op die manier kun je alle programma’s van jouw keuze in één keer installeren.

Door: Leen Liefsoens

Als je net een nieuwe computer gekocht hebt, of een nieuwe versie van je besturingssysteem hebt geïnstalleerd, moet je tal van programma’s opnieuw downloaden en op je computer zetten. Met Ninite kan dat snel en eenvoudig. Op ninite.com vink je de software aan die je wilt hebben en klik je op de knop ‘Get Your Ninite’. Er wordt dan een installer geprepareerd waarmee je alle software in één keer kan installeren. De software die deze multi-installer aanreikt, is erg divers: alle bekende browsers, chatprogramma’s, compressiegereedschappen, mediaspelers, hulpprogramma’s, kantoorbundels, beeldbewerkers, beveiligingsprogramma’s en ga zo maar door. Het is allemaal software met een goede reputatie die op ninite.com netjes in categorieën is verdeeld.

Ninite is niet zomaar een multi-installer, het programma is behoorlijk intelligent. Het kiest telkens automatisch een 32- of 64 bits-versie van de software, afhankelijk van je besturingssysteem. Ook probeert Ninite automatisch, indien beschikbaar, de taal te matchen met die van je besturingssysteem. Verder zal het ook alle vinkjes van optionele software die normaal gesproken aanstaan standaard uitzetten om zo te voorkomen dat je allerlei adware, zoals werkbalken en andere ongewenste programma’s, op je computer mee geïnstalleerd krijgt. De software komt van de officiële websites van de fabrikanten, waardoor steeds de meest recente en stabiele versie van elk programma wordt geïnstalleerd.

Ninite bespaart je tijd en moeite. De installatieprocedure wordt niet onderbroken door allerlei keuzevensters en waarschuwingen. Je hoeft nooit op een ‘Volgende’-knop te klikken. Ook is het niet nodig om telkens te herstarten na installatie van de verschillende programma’s. De installatietijd is uiteraard wel afhankelijk van het aantal en de grootte van de programma’s die je hebt uitgekozen. Eenmaal klaar, prijkt op het bureaublad een ordelijke rij snelkoppelingen.

Het is raadzaam de installer te bewaren op je computer. Als je hem later nog een keer aanklikt, wordt gecontroleerd of je van alles nog de meest recente versie hebt en zo niet, dan wordt de software waar nieuwere versies van zijn automatisch geüpdatet.

Ook handig: het is mogelijk om je installer te delen met anderen. Kopieer in dat geval de url van de webpagina die opent wanneer je klikt op ‘Get Your Ninite’.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.