Lifehacking: Nieuwe muziek ontdekken is gezond

Door Leen Liefsoens

Wanneer we de dertig passeren, houden we ons wat betreft het luisteren naar muziek veelal bij het bekende. Jammer, want diverse onderzoeken (123 en 4) laten zien dat een blijvende actieve interesse in nieuwe muziek goed kan zijn voor onze hersenen naarmate we ouder worden. Ontdek nieuwe muziek met deze tools en bronnen.

A NETWORK OF DISCOVERY 

Natuurlijk hebben de meer bekende streamingsdiensten als Spotify, Google Music, SoundCloud en Deezer diverse mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken. Veelal gebeurt dit met automatische afspeellijsten van populaire muziek, per genre, aansluitend bij een activiteit (voor tijdens het rennen of tijdens geconcentreerd werken), of gegenereerd aan de hand van jouw interacties met een dienst zoals likes. Je kunt echter ook andere invalshoeken gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken. Zo begin je je zoektocht bij Chosic Simular Songs Finder met de titel van een nummer. Shallow van Lady Gaga bijvoorbeeld levert muziek op van heel verschillende artiesten, waaronder Avril Lavigne en Eva Cassidy, en dat zijn de bekenden uit de lijst van resultaten. Chosic biedt nog diverse andere tools voor het ontdekken van muziek. 

Bij Gnoosic, Spotify Artist Network en LivePlasma is het startpunt één (of meerdere) artiest(en). Gnod is de basis van Gnoosic, ontwikkeld door de Duitser Marek Gibney, en staat voor Global Network of Discovery. Het is een self-adapting systeem dat leert door de gebruikers te vragen wat ze wel of niet leuk vinden. Gnoosic geeft indien beschikbaar een YouTube-filmpje, zodat je meteen kunt ontdekken of de aanbeveling wat voor je is.

Spotify Artist Network is gebouwd door Bernhard Rieder, universitair hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Digital Methods Initiative. De tool maakt gebruik van de Spotify Web API en brengt het netwerk van vergelijkbare artiesten in beeld (twee stappen vanaf je startpunt, de artiest die je opgeeft). Wanneer je op een artiest klikt, krijg je een foto te zien, een populariteitsscore, het aantal volgers en een link naar de artiestenpagina op Spotify. 

Bij LivePlasma is eenzelfde netwerk van aanverwante artiesten het uitgangspunt. Je kunt meteen luisteren naar iedere artiest binnen het netwerk. Daarnaast biedt LivePlasma voor iedere artiest een gecombineerde playlist aan van alle verwante artiesten en kun je een favorietenlijst samenstellen.

LAAT JE VERRASSEN 

Naast bovengenoemde tools kun je je laten inspireren door diverse bronnen. Omroepen geven vanzelfsprekend aanbevelingen. Aanraders zijn de 3voor12 Luisterpaal van de VPRO en de verschillende afspeellijsten van NPO Radio 4. De Muziekweb Playlist is bedoeld als kennismaking met muziek rond specifieke thema’s. Mixed grill, het online magazine over kunst, lifestyle, cultuur en reizen, geeft ieder weekend muziektips. Abonneer je op de nieuwsbrief van de online platenzaak Kroese voor albumaanbevelingen met goede informatieve reviews. Filmmuziekliefhebbers kunnen de Film Music Site volgen via diverse kanalen, waaronder RSS. 

In dit bronnenlijstje mogen ook de invloedrijke nieuwssite voor indiemuziek Stereogum en het Amerikaanse muziekwebzine Pitchfork niet ontbreken. Pitchfork heeft tevens een podcast. En als podcast je favoriete medium is, zijn Soul Music van BBC Radio 4, Song Exploder en Switched on Pop ook het luisteren waard. Op het YouTube-kanaal Listen Next! worden artiesten bevraagd over de muziek die ze maken, de muziek waar ze van houden en de muziek die ze aanraden. 

SLOTAKKOORDEN

We sluiten af met drie slotwendingen. Met Jango haal je een gratis gepersonaliseerde radio in huis. Voor inspiratie in boekvorm is er Muziek bij je stemming, 65 ideeën om te bouwen aan een soundtrack voor je dagelijks leven. En wil je het toch niet te bont maken: Last.fm is een muziekplatform dat erg lijkt op de bekende streamingdiensten, maar net iets anders aanvoelt. 


Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van De Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #1-2023. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.