Lifehacking: Je muziekcollectie in je broekzak

Je loopt door een winkel en je ziet een leuke cd, lp of dvd. Heb je die thuis al in je collectie, of toch niet? Met de apps Discogs en DVD Library kun je je muziekcollectie eenvoudig virtueel opslaan, zodat je altijd weet wat er in je kast te vinden is.

Door: Leen Liefsoens

Eerder in deze rubriek zijn apps aan bod gekomen waarmee je je boekencollectie kunt catalogiseren: Goodreads, Bookbuddy, Book Catalogue en Bksy. Maar wat te doen met je cd-, vinyl- en dvd-collectie? Na een flink aantal apps te hebben getest, zijn de volgende er als beste uitgekomen: Discogs (iOS en Android) en DVD Library (Android en Opera). Ze zijn bovendien geheel gratis.

Discogs.com is een online muzieknetwerk waarop je muziek kunt ontdekken en kopen. Door een account aan te maken kun je je eigen collectie beheren. De Discogs-app heeft een barcodescanner waarmee je de streepjescode van je cd’s en platen kunt scannen. Wanneer de scanner niet werkt of de vinyl/cd bevat geen streepjescode, kun je het album opzoeken door de titel in te typen. De zoekopties daarbij zijn echter beperkt en er worden geen automatische zoeksuggesties gegeven tijdens het typen. Daartegenover staat dat het zelden zal voorkomen dat het scannen van de streepjescode of het zoeken op titel geen resultaten oplevert, ook als je collectie wat minder bekende muziek bevat. Achter Discogs zit namelijk een enorme database. Een die bovendien allerlei interessante achtergrondinformatie over de artiesten en hun albums bevat.

DVD Library, gemaakt door een hobbyist, ziet er minder gelikt uit dan Discogs en er zit geen netwerk achter. DVD Library heeft echter wel een aantal handige functionaliteiten. Zo heb je de keuze uit verschillende scanners waarmee je de streepjescode van je dvd’s kunt scannen. Er is er altijd wel eentje die werkt. Verder kun je de app instellen naar je eigen voorkeuren; denk bijvoorbeeld aan de velden die de dvd-beschrijvingen en -overzichten moeten bevatten. Om ontbrekende informatie aan te vullen biedt DVD Library een ‘Lookup Info’-functie gekoppeld aan een eigen database. Maar je kunt ook zoeken in Amazon, IMDB en met Google. Uitwisselen van je dvd-collectie kan via een wifinetwerk of bluetooth. Van dezelfde maker zijn ook CD Library, Book Library, Comic Library en Game Library voor het catalogiseren van je cd-, boeken-, stripalbums- en gamescollectie.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.