Deze keer liet Leen Liefsoens zich inspireren door schrijvende collega’s. Ze probeerde twee tools uit die van pas kunnen komen bij het werk van een auteur.
Door: Leen Liefsoens
Research is een belangrijk onderdeel van het werk van een auteur. Vooraleer je kunt gaan schrijven, moet je eerst zelf andere publicaties doorspitten. Veel documentprogramma’s als Word of een pdf-reader hebben voor dit doel een tekstmarkeringsfunctie. Tegenwoordig vindt research echter niet alleen plaats met behulp van digitale publicaties, maar ook op internet. Pith.li biedt in het laatste geval een handige ‘gele marker’.
Een gratis account is niet vereist, maar is wel handig voor het aanleggen van een persoonlijk archief. Om de tool te gebruiken, plak je een url in het daarvoor bestemde venster op de website pith.li. De webpagina wordt vervolgens omgezet in een tekstuele versie. De cursor fungeert als marker. Je kunt een opmerking toevoegen aan de stukjes tekst die je markeert, terwijl deze worden opgeslagen in je persoonlijke archief. Dit archief kun je organiseren door middel van folders en tags. En je kunt je notities delen of erover discussiëren in pith.li zelf. Eenvoudiger kan je online research niet maken.
Als je eenmaal aan het schrijven bent, vormen outliners een prima hulpmiddel om het overzicht over een groot stuk tekst te behouden. Zo kun je tekst organiseren volgens een boomstructuur, waarbij hoofdstukken, alinea’s en paragrafen open- en dichtgeklapt kunnen worden.
Fargo is een gratis online outliner, waarbij een Dropbox-account vereist is. Met deze outliner kun je tekst niet alleen kopiëren, knippen en plakken maar ook bewerken (zoals vet of cursief zetten). Outlines, dus de bij elkaar horende tekst, kun je individueel of in een groep herschikken door ze handmatig of met behulp van sneltoetsen te slepen. Koppelingen naar externe bronnen kunnen worden toegevoegd
Fargo geeft structuur aan tekst en aan ideeën. Je kunt het dus ook inzetten om projecten in te richten of voor het maken van to-do-lijsten.
Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.