Lifehacking: een geMIXte presentatie

Office Mix is een handige plug-in voor PowerPoint waarmee eenvoudig kennisclips kunnen worden gemaakt. Ook screencasting behoort tot de mogelijkheden.

Door: Leen Liefsoens

Met Microsoft Office Mix voor PowerPoint maak je interactieve presentaties die online kunnen worden bekeken en gedeeld. Dia’s, audio, video worden hierbij gecombineerd in één interactieve speler. Via mix.office.com installeer je de plug-in, waarna een nieuw Mix-tabblad wordt toegevoegd aan het lint in PowerPoint.

De plug-in is gratis, maar alleen te installeren op Windows-pc’s met PowerPoint-versie 2013 of nieuwer.

Al is het toevoegen van audio en video aan een PowerPoint niet nieuw, wat Mix interessant maakt zijn de eenvoudige montage, de interactieve online speler en de handige gebruiksstatistieken. Je kunt zelfs quizvragen en content van derden toevoegen. Denk bij content van derden bijvoorbeeld aan materiaal van de Khan Academy, een interactief platform met leermaterialen.

Verder kunnen met de Web Viewer complete internetpagina’s in je presentatie worden geïmplementeerd. Kinderspel is eveneens het integreren van eigen commentaar in gesproken vorm, als schermaantekeningen of als ondertitels.

Omdat alles wat je toevoegt (video, audio, quizzen, externe content, je commentaar) per dia wordt opgeslagen, zijn kleine foutjes in een handomdraai gecorrigeerd – het is niet nodig om de presentatie in zijn geheel opnieuw op te nemen. Bovendien is voor screenrecording geen externe software nodig, aangezien die functie is geïntegreerd in de plug-in.

Is de Mix gereed, dan exporteer je de presentatie in een interactieve speler. Nu kun je als kijker naar specifieke dia’s browsen, quizvragen beantwoorden en de presentatie versneld afspelen. Ook is de Mix meteen digitaal beschikbaar via mix.office.com (je kunt hierbij aangeven voor wie de presentatie zichtbaar is). De online statistieken geven antwoord op vragen als: Welke delen van je Mix worden het best bekeken? Waar haken kijkers af? Hoe worden de quizvragen gemaakt?

Kortom, met Office Mix maak je moeiteloos kennisclips, inclusief aanklikbare inhoudsopgave en content. Nieuwsgierig geworden? Collega-ip’er Peter Becker maakte een Mix over deze plug-in (zie mix.office.com/watch/160gnv4xnd9og). Het is een goede eerste kennismaking.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.