Lifehacking: geavanceerde draagbare ‘verkenner’

De ‘Verkenner’ van Windows – voor het beheren van bestanden – is in al die jaren eigenlijk nauwelijks veranderd. XYplorer is een prima alternatief en biedt heel wat extra functionaliteit.

Door: Leen Liefsoens

XYplorer toont aan dat het het vinden, openen, verplaatsen, verwijderen of kopiëren van bestanden duidelijker, beter en makkelijker kan dan de ingebouwde Verkenner alias Explorer van Windows. Deze vervanger biedt een krachtige zoektool, verschillende manieren om een preview van je bestanden te bekijken en heel wat extra opties om vaak terugkerende taken sneller uit te voeren. Daarbij hoeft XYplorer niet te worden geïnstalleerd op je computer. Het heeft dus geen invloed op de snelheid van je pc en je kunt de tool ook gebruiken indien je niet de rechten hebt om programma’s te installeren.

Zodra je XYplorer opstart, springen al meteen twee belangrijke functies in het oog: de interface met dubbel venster en de mogelijkheid om per venster meerdere tabbladen weer te geven. Een dergelijke interface maakt het werken met bestanden veel makkelijker en sneller, omdat je zowel de bron- als de doelmap kunt zien.

Maar dat is lang niet alles. Bij het zoeken heb je beschikking tot heel wat extra zoekcriteria, zoals attributen, datum, grootte, tags, inhoud, et cetera. De ingebouwde zoekfunctie ondersteunt tevens Booleaanse operatoren en reguliere expressies. Handig is ook dat je je zoektermen gewoon in de adresbalk kunt intikken (waarbij je de locatie en je zoektermen door een vraagteken scheidt). Daarnaast behoort werken met kleurenfilters tot de mogelijkheden zodat bepaalde items meer opvallen en daardoor sneller terug te vinden zijn.

XYplorer is verkrijgbaar in een betaalde en een gratis versie. De gratis versie mist slechts enkele functies van de betaalde en voldoet dus prima, ook voor meer geavanceerd gebruik. XYplorer beschikt over een Nederlandstalige interface en is te downloaden via www.xyplorer.com.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.