Lifehacking: boekenapps

Het boekenblog Mustreads publiceerde afgelopen zomer een lijst met ‘30 onmisbare apps voor boekenfans’.* Leen Liefsoens probeerde er een paar uit.

Door: Leen Liefsoens

Op het lijstje van Mustreads staan twee apps die ik zelf naar alle tevredenheid gebruik voor het beheren van mijn (digitale) boekencollectie. De ene is het sociaal boekennetwerk Goodreads voor het bijhouden van de boeken die ik in de kast heb staan, gelezen heb of nog wil gaan lezen; ook krijg ik via het netwerk tips van mijn vrienden.

De tweede is Google Play Books, waardoor ik overal toegang heb tot mijn ebooks – en ze bijvoorbeeld kan lezen op mijn tablet. Deze ereaderapp heeft een makkelijk te gebruiken leesinterface en goede synchroniseeropties en onderzoektools.

Verder bevat het lijstje van Mustreads diverse voor mij onbekende boekenbeheer- en ereaderapps. Uit nieuwsgierigheid heb ik er een paar getest.

Bookbuddy (iOS) blinkt uit in het ontsluiten van een boekencollectie door middel van categorieën en tags. Daar wordt iedere informatieprofessional heel blij van. En de lijstjesliefhebber, die gaat ervan uit zijn dak… Een vrij traditionele boekenbeheerapp is Book Catalogue (Android). Synchronisatie met Goodreads is mogelijk en het is open source. Vooral het toevoegen van notities is handig.

En dan is er Bksy (iOS en Android), een app voor diegene die graag boeken uitleent en dan vergeet aan wie. Met Bksy kun je eenvoudig registreren aan wie je welke boeken uitleent. Ook het ontdekken van elkaars boekenplanken via de app is leuk.

Ook heb ik Mantano Reader (Android), een veelzijdige ereaderapp met beheeropties voor je boekencollectie, uitgeprobeerd. Deze app biedt een geweldige leeservaring door de vele schermaanpassingsmogelijkheden (kleur en positie) voor zowel ePub- als pdf-bestanden.

En tot slot is er Gerty (iOS), een geavanceerde ereaderapp. Wat deze app zo speciaal maakt is dat je al je leeservaringen kunt bijhouden in een leesdagboek.

Kortom, voor eenieder – zowel Android- als iOS-gebruikers – is er wat wils. Nog een aanrader als uitsmijter: met de app Lees dit boek (iOS en Android) blijf je op een leuke manier op de hoogte van het nieuwe boekenaanbod.

*mustreads.nl/30-musthave-appsboekenfans

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.