Lifehacking: Annoteer. Samen. Overal

Samen een website bediscussiëren, lezen en becommentariëren. Het kan met Hypothes.is.

Door: Leen Liefsoens

Hypothes.is, in 2011 opgericht door internetondernemer Dan Whaley, is een project met een nobel doel: ‘een gesprek over de kennis van de wereld mogelijk maken’. Hoe? Door middel van een open, interoperabele annoteerlaag over het internet. Met Hypothes.is kun je namelijk elke internetpagina voorzien van annotaties en notities.

Wanneer je ervoor kiest om dat openbaar te doen, kunnen anderen jouw commentaar lezen, erop reageren en delen. Op jouw beurt kan jij je een mening vormen over een online blog of artikel door via Hypothes.is te lezen wat anderen ervan vinden. ‘Peer review’ (collegiale toetsing) op internet via open annotaties – het is een mooie toevoeging aan de open access- en open science-beweging.

Hoe werkt het

Eerst maak je een account aan via hypothes.is. Vervolgens zijn er drie opties om een webpagina te annoteren: maak gebruik van de Chrome-browserextensie, van de bookmarklet (voor alle andere browsers) of plaats ‘via.hypothes.is’ als prefix voor de url (in het laatste geval kan dat er zo uitzien: https://via.hypothes.is/https://informatieprofessional.nl/2018/06/schaduwbibliotheken-stiekem-gratis-content/). Alle drie de mogelijkheden vind je via web.hypothes.is/start. Klik op ‘Paste a Link’ voor de laatste mogelijkheid.

Hypothes.is nestelt zich vervolgens in elke webpagina via een sidebar aan de rechterkant. Wanneer je deze sidebar opent, zie je de annotaties of notities van anderen. Nu kan je ook je eigen commentaar plaatsen.

Er is een verschil in gebruik tussen notities en annotaties: de eerste kan je toevoegen aan de hele pagina, de laatste aan delen van de pagina. Selecteer voor een annotatie eerst een stukje tekst op de pagina; de selectie wordt dan gemarkeerd (gele marker). Wil je het geselecteerde gewoon opslaan als highlight, dan kan dat ook; het is in dat geval niet nodig om ook nog een annotatie toe te voegen.

Verder kan je notities, annotaties en highlights voorzien van tags. Telkens wanneer je de pagina bezoekt en Hypothes.is activeert, zie je je eigen notities, annotaties en highlights. Ze zijn ook allemaal terug te vinden via de unieke, doorzoekbare webpagina hypothes.is/users/<accountnaam>.

Divers inzetbaar

Hypothes.is werkt eveneens met pdf’s en epub’s. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op web.hypothes.is/demos/. Standaard zijn je notities, annotaties en highlights openbaar. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze privé te houden (‘Only Me’). Ook kun je een ‘Private group’ aanmaken. Zo kun je gezamenlijk annoteren, bijvoorbeeld met collega’s die in eenzelfde onderzoeksgroep zitten of die aan eenzelfde project werken.

Hypothes.is is divers inzetbaar: voor onderwijs, onderzoek, journalistiek en publiceren. Hoe het in deze praktijken werkt is te vinden op web.hypothes.is (onder ‘In Action’). Niet alleen heeft dit project een nobel doel om op internet met elkaar in gesprek te gaan, ook is het een handige vergaarbak voor je persoonlijke aantekeningen.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool

 Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.