LI-MA voltooit project voor behoud van digitale kunst

LI-MA (Living Media Art) heeft in samenwerking met mediakunstenaars, musea en diverse netwerken het project Infrastructuur duurzame toegankelijkheid digitale kunst succesvol afgerond. Dit initiatief richt zich op het veiligstellen van digitale kunstwerken in Nederlandse collecties en het versterken van de benodigde kennis om deze werken voor de lange termijn te conserveren.

LI-MA’s activiteiten zijn gericht op het toekomstbestendig archiveren, conserveren en distribueren van mediakunst. De missie is om de permanente toegankelijkheid van mediakunst te waarborgen. Partners waren onder meer het Netwerk voor Digitaal Erfgoed (NDE) en de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK). Financiële steun was er van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds en het Gieskes-Strijbis Fonds.

Digitale kunst

Digitale kunst is de laatste decennia steeds prominenter aanwezig in Nederlandse kunstcollecties. Deze kunstvorm omvat een breed scala aan media, variërend van video’s tot complexe digitale installaties en net art. Aangezien technologie voortdurend evolueert en veroudert, dreigen veel werken en de bijbehorende kennis verloren te gaan. Dit project betekent een belangrijke stap in het voorkomen van dit verlies.

Duurzame oplossing

Voor het project is wereldwijd samengewerkt met musea, bedrijfscollecties, kunstenaars en kennisinstituten. In tegenstelling tot andere landen, waar deze problematiek vaak afzonderlijk wordt aangepakt, heeft Nederland door LI-MA een innovatieve, gezamenlijke benadering ontwikkeld. Diverse toonaangevende museale, bedrijfs- en privécollecties, kunstenaars en meer dan vijftig instellingen, waaronder het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen, hebben het vertrouwen aan LI-MA gegeven.

Conservatoren

Op basis van werken uit de collectie is gezamenlijk met de collectiehouder de problematiek, techniek en verduurzaming geanalyseerd en zijn een aantal collectiemedewerkers en twee jonge conservatoren opgeleid. Verder heeft het project methodieken ontwikkeld en geëvalueerd voor het conserveren van complexe digitale kunstwerken, zoals net art.

Een belangrijk doel van het project is het ontwikkelen van een toekomstgerichte infrastructuur die bestand is tegen technologische veranderingen. Deze aanpak biedt oplossingen voor de technische uitdagingen waarmee digitale kunstcollecties worden geconfronteerd, zoals de benodigde regelmatige updates van digitale dragers en systemen.

Meer informatie over het project staat hier.