Lezingenreeks over zwarte bladzijden in bedrijfserfgoed en -archief van start op 24 februari

Soms gaat er bij bedrijven wat mis, wordt er een verkeerde beslissing genomen of zijn in het verleden zaken gebeurd die liever niet worden opgerakeld. Hoe ga je als onderzoeker, archivaris en bedrijf om met deze zwarte bladzijden in de bedrijfsgeschiedenis? Vanaf 24 februari kun je hier online acht lezingen over volgen.

Als het gaat om zaken als faillissementen, fraude, schulden, koloniaal verleden, collaboratie, nalatigheid of milieuvervuiling, zijn zorg en nuance van groot belang, zeker ook wat het archiefmateriaal en bedrijfserfgoed betreft die van deze zwarte bladzijden getuigen zijn. Om samen vanuit verschillende invalshoeken te reflecteren op deze thematiek organiseren Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG), Vereniging Bedrijf en Historie (VBH), KVAN Werkgroep Bedrijfsmatig Archiveren, en expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed ETWIE de lezingenreeks ‘Omgaan met zwarte bladzijden in bedrijfserfgoed en -archief’.

Programma

Op 24 februari (11:30-12:30 uur) trapt Aline Sax, auteur en onderzoekscoördinator Geheugen Collectief af met haar lezing: Bijt je de hand die je voedt? De zwarte bladzijden van bedrijfsgeschiedenis vs. geschiedenis-in-opdracht. Keetie Sluyterman, emeritus hoogleraar Bedrijfsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, spreekt op 10 maart (12-13 uur) over de ‘verantwoordelijkheden van de bedrijfshistoricus’. Verder zijn er voordrachten over ABN Amro en haar oorlogsverleden en over Sabena, en ronden Frank Hendriks en Johan den Heijer op 5 mei (12-13 uur) de serie af met: Hoe lang is de lak van zwarte bladzijden houdbaar? Afsluitende beschouwingen en reflecties bij de lezingenreeks

Het complete overzicht van de lezingen en hoe je in te schrijven vind je hier.

[Foto: Pixabay]