Landelijke dienst voor lokaal nieuws per e-mail gestart

Weekmail introduceert een nieuw landelijk platform van lokale nieuwsbrieven. Door verschillende informatiebronnen samen te voegen, wil Weekmail inwoners van alle 342 gemeenten in Nederland per e-mail zo goed mogelijk informeren over wat er speelt in hun omgeving.

De (wekelijkse) gratis nieuwsbrief voegt berichten uit verschillende (lokale) media, lokale bedrijven, plaatselijke (sport)verenigingen, lokale politieke partijen en de gemeente zelf samen en moet op deze manier een totaaloverzicht geven. Er wordt nu gebruikgemaakt van zo’n vijfduizend bronnen en dit aantal groeit nog.

Weekmail begint de e-maildienst omdat zou blijken dat mensen wel geïnteresseerd zijn in het lokale nieuws, maar het in de praktijk lastig is om van alles op de hoogte te blijven. ‘Het nieuws dat de lokale omroep of een plaatselijke krant biedt, geeft geen totaalbeeld en op sociale media bepalen algoritmes wat je te zien krijgt.’

Weekmail.nl begon in 2019 met het verzenden van nieuwsbrieven in gemeente Kaag en Braassem. Daar lees nu meer dan 10 procent van de inwoners de nieuwsbrief wekelijks. Lezers ervaren volgens de initiatiefnemers de Weekmail als een fijne informatiebron die hen goed op de hoogte houdt van het lokale nieuws, net als journalisten bij lokale en landelijke media van wie Kaag en Braassem onder hun werkgebied valt.

Voor redacties en journalisten van lokale media biedt Weekmail een open data service, waarbij de door Weekmail verzamelde berichten van de voorgaande dag beschikbaar worden gesteld om zo lokale berichtgeving te bevorderen.