Lancering Europese koepel van Dagboekarchieven

Op 5 juni vindt de lancering van de Europese koepelorganisatie The European Diary Archives plaats. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw zijn in Europa diverse dagboekarchieven opgericht. Via een koepelorganisatie willen zij hun krachten bundelen en hun kennis en ervaring delen.

De Europese koepelorganisatie van archieven op het gebied van egodocumenten (‘life writing’) is een initiatief van het Nederlands Dagboekarchief. “Via deze koepelorganisatie kunnen wij gezamenlijk aan één Europees collectief geheugen werken waarin de ‘metadata van het zelf’ onderzoekers naar nieuwe inzichten kunnen leiden,” aldus Susanne Neugebauer, voorzitter van het Nederlands Dagboekarchief, in een persbericht.
De lancering vindt plaats tijdens een zogenaamde ‘oprichtingsconferentie’ op 5 juni in het Meertens Instituut (Amsterdam). Hierbij zullen vertegenwoordigers van Life Writing / Diary archieven uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Oostenrijk en Nederland aanwezig zijn.
Een van de hoofdsprekers tijdens de oprichtingsconferentie is de Franse historicus Philippe Lejeune. Hij wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van lifewriting. Van zijn hand verscheen On Diary, een toonaangevend handboek over dagboeken.
Het Nederlands Dagboekarchief is in 2009 opgericht met als doel dagboeken en briefwisselingen een tweede leven te geven door ze te verzamelen, te archiveren en voor onderzoeksdoeleinden te ontsluiten. Het Meertens Instituut beheert de geschonken documenten en materialen zorgvuldig en maakt deze toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Naar voorbeeld van onder andere het Duitse Dagboekarchief wil het Nederlands Dagboekarchief de collectie in de toekomst via publicaties en tentoonstellingen ook toegankelijk maken voor een breder publiek en voor het onderwijs.