Keynotes VOGIN-IP-lezing 2025 bekend

Het programma van de dertiende editie van de VOGIN-IP-lezing, op donderdag 27 maart 2025 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), nadert zijn voltooiing. Het zal weer bestaan uit een mix van vakgerelateerde, op de informatieprofessional toegesneden lezingen en workshops, voorafgegaan en afgesloten door een plenaire keynote. Beide keynotesprekers zijn nu bekend.

Puur toeval, volgens de organisatie, maar de keynotesprekers voor de 2025-editie van de VOGIN-IP-lezing komen dit keer allebei van de Universiteit Utrecht, en allebei ook in de functie van professor. José van Dijck, hoogleraar Media en Digitale Samenleving, zal de openingskeynote houden. Van Dijck doet onderzoek naar sociale media en de impact van mediatechnologieën en techbedrijven op de digitale cultuur en zal in haar lezing ingaan op AI, maatschappelijke intelligentie en publieke waarden. ‘Generatieve artificiële intelligentie wordt steeds meer ingebouwd in allerlei tools die we in ons dagelijks leven gebruiken, maar welke instrumenten hebben we als samenleving tot onze beschikking om de ontwikkeling en implementatie van AI (bij) te sturen?’

De afsluitende keynote is van Rens van de Schoot, hoogleraar Samenwerkingsmethoden in AI en Data Science in Utrecht en daarnaast bijzonder hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika. Verder is hij directeur van het AI-aided Knowledge Discovery Lab (Disc AI-lab) van de universiteit en coördinator van het opensourceproject ASReview (active learning for systematic text reviewing) dat onderdeel uitmaakt van het AI-lab. Van de Schoot won met zijn team in 2019 de initiatiefprijs bij de Victorines voor dit project. Zijn lezing op 27 maart heeft de uitdagende titel: ‘Mensen, machines en de zoektocht naar de laatste relevante paper’.

Het programma

Om een indruk van de overige sprekers te geven somt de organisatie voor nu de andere onderwerpen op: trollrensics, interactive collection wall, wie heeft wie verraden, GTP-NL, en het ontsluiten van oude schatten. Ook zijn er weer workshops, twaalf stuks, waarvan ze de namen van de docenten prijsgeeft (waaronder enkele bekenden van eerdere edities): Leonard van der Leeden, Max Kemman, Ewoud Sanders, Jurgen Gravestein & Jasper Klimbie, Aafko Boonstra, Hanno Lans, Nees Jan van Eck, Eva Bosgraaf, Jeroen Bosman & Bianca Kramer, Guus van de Brekel & Robin Ottjes, Peter Becker & Jos van Helvoort, en Sjoukje van der Werf. 

Het complete programma met lezingen, workshops, sprekers, docenten en onderwerpen is vanaf 6 januari 2025 te vinden op de website van de VOGIN-IP-lezing, en eveneens op informatieprofessional.nl. Inschrijven kan vanaf 7 januari. 

Vroegboek- en andere korting

‘Door zorgvuldige calculatie’ is het tarief voor deelname gelijk gebleven aan de vorige editie. Tot en met 15 februari genieten ‘vroege vogels’ van ‘vroegboekkorting’. Ook zijn er kortingen voor abonnees van IP, KNVI-leden, degenen die eerder deelnamen aan een VOGIN-cursus en degenen die al twee keer eerder de VOGIN-IP-lezing bezochten. Studenten kunnen tegen een gereduceerd tarief de lezingen bijwonen (geen workshops).

De VOGIN-IP-lezing op 27 maart zal de dertiende editie zijn van het gezamenlijke evenement van Stichting VOGIN en vakblad IP rond het thema zoeken & vinden van informatie. De vorige vond plaats op 18 april dit jaar. Een terugblik hierop kun je hier lezen; een verslag van enkele lezingen vind je in IP #4-2024.