KBR ontsluit tekeningen van oude meesters in nieuw boek

De Belgische nationale bibliotheek KBR brengt op 12 juni het boek Bruegel and Beyond – Netherlandish Drawings in the Royal Library of Belgium, 1500-1800 uit. Het resultaat van een decennium onderzoek naar de tekeningen van oude meesters in de collectie.

KBR herbergt de grootste collectie tekeningen van het land: 4.500 van de 25.000 tekeningen dateren uit de zestiende tot de achttiende eeuw. Tot de topstukken behoren werken van vooraanstaande kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude, Peter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Het gaat om unieke, handgetekende exemplaren, in verschillende materialen en technieken uitgevoerd op papier of perkament. De tekeningen werden tot nu toe weinig bestudeerd en waren zo goed als onbekend bij het grote publiek – ze zijn ook bijzonder gevoelig voor licht en worden daarom zelden tentoongesteld.

Ruim tien jaar onderzoek

Bruegel and Beyond brengt meer dan honderd tekeningen uit de collectie van KBR samen. Het boek is het resultaat van ruim tien jaar wetenschappelijk onderzoek naar de tekeningen van de oude meesters. Tijdens dit intensieve traject werd met de hulp van zo’n dertig specialisten uit binnen- en buitenland, waaronder het Rijksmuseum, de collectie in kaart gebracht, gedigitaliseerd, online toegankelijk gemaakt en in boekvorm uitgegeven. Dankzij steun van de Koning Boudewijnstichting konden bijna vierhonderd tekeningen grondig worden gerestaureerd.

Het boek geeft een unieke inkijk in de kostbare verzameling an sich, maar haakt ook in op de verhalen die achter de tekeningen schuilgaan.

Foto boven: een studieblad van de twintigjarige Peter Paul Rubens met twee Romeinse soldaten en verschillende gevechtstaferelen.