KB op zoek naar teamleider publieksdienstverlening

Waar negen miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s, middeleeuwse handschriften en de klantbeleving samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als teamleider de komende twee jaar ons team Dienstverlening en zijn werkzaamheden in onze fysieke bibliotheek gaat begeleiden.


Maak jij het mogelijk?

De KB is in transitie van een fysieke bibliotheek naar een steeds meer digitale bibliotheek met kleinere leeszalen en een andere publieksdienstverlening. Als teamleider van het team Dienstverlening begeleid je als richtinggevend leider de medewerkers van je team in deze transitie. Met jouw team zorg je ervoor dat onze klanten van de fysieke bibliotheek gastvrij worden ontvangen en geholpen. Hierdoor kunnen zij optimaal gebruikmaken van al onze digitale en fysieke collecties en diensten, genieten van alle experimenten, tentoonstellingen en rondleidingen en actief deelnemen aan proeftuinen in het gebouw. En er is meer. Jij bent de teamleider dienstverlening die:

 • verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing van team Dienstverlening;
 • intensief samenwerkt met collega’s binnen de KB en in netwerken buiten de KB;
 • een visie op dienstverlening in onze fysieke bibliotheek ontwikkelt en deze uitwerkt naar dienstverleningsconcepten.

Je maakt onderdeel uit van het MT van de afdeling Publieksdiensten, waar je met drie andere teamleiders en het afdelingshoofd werkt aan de continue vernieuwing en verbetering van onze dienstverlening.

Daar komt bij dat je het team Dienstverlening verder helpt op de ingeslagen weg naar meer zelforganiserend werken. Je begeleidt de medewerkers naar een werkklimaat, waarin zij meer van en met elkaar leren en zelf verantwoordelijkheid nemen om vanuit hun taak onze maatschappelijke doelen te bereiken. 


Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw mensgerichte aanpak, gecombineerd met zakelijke duidelijkheid? Geweldig! Zeker als je dit voor deze vacature van teamleider publieksdienstverlening aanvult met:

 • een academisch werk- en denkniveau;
 • ruime ervaring met leidinggeven in een complexe, veranderende omgeving;
 • ruime ervaring in het coachen van medewerkers naar meer verantwoordelijkheid en zelforganisatie;
 • een positieve en op ontwikkeling gerichte houding (‘growth mindset’);
 • een duidelijke visie op publieksdienstverlening.

Waar kun jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze oponder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 4.658 en € 5.990 (schaal 12);
 • een dienstverband voor de duur van twee jaar;
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden;
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten;
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP;
 • een dertiende maand (8,33%);
 • een werkplek op de KB vanwege fysieke dienstverlening aan klanten in de KB. Werken vanuit huis kan in overleg.

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature teamleider publieksdienstverlening is een dienstverband voor 40 uur per week aan de orde. 


Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB ook een innovatieve werkgever is. Want dat zijn we absoluut! Samen met vijfhonderd collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team Dienstverlening, onderdeel van de afdeling Publieksdiensten. Ons team met 21 gedreven en betrokken collega’s werkt aan gastvrije en klantgerichte dienstverlening in de fysieke bibliotheek van de KB in Den Haag. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als professioneel en vriendelijk waarin collega’s graag net dat stapje extra voor de klant en voor elkaar zetten.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatieve organisatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.

Vragen over de functie? Stel deze aan Mariëtte Roelvink, afdelingshoofd Publieksdiensten, mariette.roelvink@kb.nl, 06-20854653. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 27 juni 2021 via deze link.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail. 
 • De eerste gesprekken zijn op 30 juni en 1 juli. De tweede gesprekken vinden plaats op 14 en 16 juli. 
 • De selectieprocedure duurt gemiddeld drie tot zes weken.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 
 • Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.